Tenör-tonaj eğrilerindeki belirsizliğin jeoistatistiksel benzetimle incelenmesi
Investigation of uncertainity associated with grade-tonnage curves using geostatistical simulation
  1. Tez No: 131060
  2. Yazar: ELİF AKCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. A. ERHAN TERCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Belirsizlik dağılımı, olasılıklı benzetim, rezerv kestirimi, variogram, Uncertainty distribution, stochastic simulation, reserve estimation and variogram
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
TENÖR-TONAJ EĞRİLERİNDEKİ BELİRSİZLİĞİN JEOİSTATİSTİKSEL BENZETİMLE İNCELENMESİ Elif Akçan Hacettepe Üniversitesi, Maden Mühendisliği Bölümü, Maden İşletme Anabilim Dalı ÖZ Tenör-tonaj eğrileri, sınır tenor ve blok büyüklüğünün bir fonksiyonu olarak rezerv, metal miktarı ve ortalama tenördeki değişimleri gösteren eğrilerdir. Bu çalışmada bu eğrilerin kestiriminden kaynaklanan belirsizlik, benzetim yaklaşımı ile incelenmiştir, özellikle blok boyutu, veri dağılımının şekli ve kısa mesafede uzaklığa bağlı ilişkinin tenör-tonaj eğrilerine eşlik eden belirsizlik dağılımları üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Kısa mesafedeki değişkenliğin bir ölçüsü olarak R=Co/(C0+C) oranı dikkate alınmış ve benzetimler, bu oranın üç değeri için gerçekleştirilmiştir. İlk aşamada nokta değerleri, daha sonra üç farklı blok boyutu göz önüne alınmıştır. Dağılım tipi olarak normal ve lognormal dağılımlar dikkate alınmıştır. Benzetim yöntemi olarak koşulsuz ardışık normal benzetim kullanılmış ve belirsizlik dağılımlarını incelemede yayılım dikkate alınmıştır. Sonuçlar, yayılımın; kısa mesafedeki değişkenlik, dağılım tipi ve blok boyutundaki değişimden önemli ölçüde etkilendiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF UNCERTAINTY ASSOCIATED WITH GRADE-TONNAGE CURVES USING GEOSTATISTICAL SIMULATION Elif Akcan Hacettepe University, Department of Mining Engineering, Mining Division ABSTRACT Grade-tonnage curves are ones that show changes in mean grade, quantity of metal and reserve as a function of both cutoff grade and support. In this study, uncertainty resulting from estimation of these curves is studied by simulation. In particular, the effect of change of support, short scale variability and shape of distribution on uncertainty distributions is examined. The ratio R=Co/(Co+C) is considered as a measure of the short scale variability and simulations are carried out for three different values of this ratio. Firstly point support and then three different support sizes are taken into account. Normal and lognormal distributions are used. As a simulation technique unconditional sequential Gaussian simulation is considered and uncertainty distribution is characterized by dispersion. The results show that change of support, short scale variability and shape of distribution affects the dispersion considerably.