Ka-bant uydu-yer haberleşme sistemlerinde link üzerinde etkili atmosferik oluşumların modellenmesi
Modelling of atmospheric effects on ka-band earth-space communication links
  1. Tez No: 131061
  2. Yazar: BURAK ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDEM YAZGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ka-Bant, Atmosferik Gaz Zayıflaması, Yağmur Zayıflaması, Genlik Titreşimi, Hat Analizi, Yağmur Yağış Miktarı, Etkileşimli Zayıflama, Ka-Band, Atmospheric Gas Attenuation, Rain Degradation, Scintillation, Link Budget Analysis, Rain Intensity, Combined Degradation
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
KA-BANT UYDU-YER HABERLEŞME SİSTEMLERİNDE LİNK ÜZERİNDE ETKİLİ ATMOSFERİK OLUŞUMLARIN MODELLENMESİ Burak ÇELİK Hacettepe Üniversitesi, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı ÖZ Bu tez çalışmasının ilk kısmında, uydu-yer haberleşme hattına etki eden atmosferik oluşumlar belirtilmiş ve Ka-Bant'ta (20-30 GHz) meydana gelen atmosferik oluşumlar açıklanmış ve atmosferik gazlar, yağmur ve genlik titreşiminin en önemli bozucu etkenler olduğu gösterilmiştir. Türkiye üzerinde çeşitli coğrafik bölgelerde kurulabilecek olan Ka-Bant uydu-yer haberleşme sistemleri üzerinde etkili olan atmosferik oluşumların karakterizasyonu ve modellenmesi ilgili formüllerle gösterilmiş, oluşumların yarattığı zayıflama değerlerinin nasıl kullanıldığını anlamak amacıyla sistem tasarımında kullanılan hat analiz hesaplamaları anlatılmış ve analizde etkili parametreler verilmiştir. Tez çalışmasının ikinci kısmında, ilk kısımda elde edilen matematiksel ifadeler kullanılarak Ka-Bant uydu haberleşme sistemleri üzerinde etkili olan atmosferik gazlar, yağmur yağışı ve genlik titreşiminin sırasıyla Ankara, İstanbul, Trabzon ve Gaziantep için karakterizasyonu ve modellenmesi gösterilmiştir. Zamanla değişken oluşumlar olan yağmur yağışı ve genlik titreşiminin uydu-yer hattı üzerinde oluşturduğu etkileşimli zayıflama olasılık yoğunluk eğrileri gösterilmiştir. Verilen örnek hat analiz hesaplamaları ile atmosferik oluşumların yarattığı zayıflama değerlerinin hat performansı üzerine etkisi gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
MODELLING OF ATMOSPHERIC EFFECTS ON KA-BAND EARTH-SPACE COMMUNICATION LINKS Burak ÇELİK Hacettepe University, Electrical and Electronics Engineering, Electronics Section ABSTRACT Atmospheric effects shown causing performance degradation on earth-space links have been indicated and ones that directly affects Ka-Band have been investigated. The atmospheric gases, rain and scintillation are concluded as main performance degradation effects on earth-space links. Characterization and modelling of possible earth-space links on Turkey have been performed depending on given formulas. In order to present how the atmospheric parameters affect overall communication media, link budget analysis of earth-space links has been defined and explained respectively. By using formulation and modelling techniques given in the first part, atmospheric gases, rain and scintillation effects for Ankara, İstanbul, Trabzon and Gaziantep have been characterized and modelled. Combined rain and scintillation effects on earth-space link have been discussed. By using sample link budget analysis table, attenuation caused by atmosferic gases, rain and scintillation on earth-space links has been determined and shown to be the causes of performance degradation on such links.