Türkçe dilbilgisi kurallarının genetik algoritma ile kodlanması üzerine bir deneysel çalışma
An Implementation Of Turkish grammer rule coding with genetic algorithm
  1. Tez No: 131067
  2. Yazar: EBRU ARSLAN SHABBİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HARUN ARTUNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Dilbilim, Computer Engineering and Computer Science and Control, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Türkçe dilbilgisi kuralları, dilbilimsel çözümleme, genetik algoritması, Turkish grammer rule, linguistic analysis, rule based genetic programming
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
TÜRKÇE DİLBİLGİSİ KURALLARININ GENETİK ALGORİTMA İLE KODLANMASI ÜZERİNE BİR DENEYSEL ÇALIŞMA Ebru Arslan Shabbir Hacettepe Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü ÖZ Genetik algoritması, kuralları doğadaki evrim modelinden esinlenerek oluşturulmuş algoritmadır. Bu algoritma, çözümü zor problemlerin kromozoma benzer veri yapılarına dönüştürülüp, bu yapılar üzerinde kendine özgü işlemlerini uygulayarak problemlerin analizini ve çözümünü sağlar. Bu çalışmada, kural tabanlı genetik algoritma kullanılarak Türkçe dilbilgisi kurallarının tanımlanmasına çalışılmıştır. Türkçe Dilbilgisi kurallarının sistemde tanımlanması ile, öğrenme alanı yaratılır. Böylece Türkçe dilbilgisi kurallarının çalıştığı bir sistem oluşturulur ve bu sistemden var olan kurallardan yola çıkılarak yeni kurallar oluşturulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
AN IMPLEMENTATION OF TURKISH GRAMMAR RULE CODING WITH GENETIC ALGORITHM Ebru Arslan Shabbir Hacettepe University, Department of Computer Engineering ABSTRACT Genetic Algorithm is a family of computational models inspired by evolution. Genetic Algorithm encode a potential solution to specific problem on a simple chromosome-like data structure and apply recombination operators to these structures so as to preserve critical information. It works on, a rule based Genetic Algorithm, which analyse of Turkish Grammer rule, which has designed and implemented. The based on learning system which is Supervised Learning create learning enviroment, it has design to create. The system has been in run succesfully, which at later stage to help create new Turkish grammer rule from existing Turkish grammer base on rule.