Enerji dağıtım sistemlerinde harmoniklerin analizi ve paralel pasif filtre tasarımı
Analysing power distribution system harmonics and shunt passive filter design
  1. Tez No: 131068
  2. Yazar: HÜSEYİN SALIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAHRİ ERCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Harmonik Analizi, Reaktif Güç Kompanzasyonu, Harmonik Pasif Filtre Tasarımı, Elektrik Enerjisinin Kalitesi, Harmonic analysis, Reactive power compensation, Harmonic passive filter design, Electric power quality
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
ENERJİ DAĞITIM SİSTEMLERİNDE HARMONİKLERİN ANALİZİ ve PARALEL PASİF FİLTRE TASARIMI Hüseyin Salık ÖZ Bu tezde, güç sistemlerinde harmoniklerin analizi, harmoniklerden korunma yolları ve paralel pasif filtre tasarımı araştırılmıştır. Çalışmada öncelikle elektrik enerjisinin kalitesi, harmoniklerin kaynakları, dağıtım sistemine etkileri, harmoni k standartları incelenmiştir. Daha sonra sahada yapılan ölçümler analiz edilmiştir ve sitemde varolan harmoniklerin süzülmesi için paralel pasif filtre tasarımı yapılmıştır. Tasarlanan filtre harmonikleri süzmenin yanında reaktif güç kompanzasyonu da sağlamaktadır. Son bölümde paralel filtrenin performansı değerlendirilmiş ve filtrenin sistemdeki güç kalitesi sorununa uygun bir çözüm olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ANALYSING POWER DISTRIBUTION SYSTEM HARMONICS and SHUNT PASSIVE FILTER DESIGN Hüseyin Salık ABSTRACT In this thesis, analysis of power system harmonics, protection ways from harmonics and passive filter design were investigated. First of all, power system quality, harmonic sources, impact of harmonics on distribution system and harmonic standards were studied. After that, field measurements were analyzed and a passive filter designed for filtering of existing harmonics. The designed filter provides reactive power compensation beside of filtering harmonics. In last section, performance of shunt filter was determined and it's seen that the filter can be a good solution for power quality problem in the system.