Kanal denkleştirme yöntemlerinin başarım karşılaştırması
A Performance comparison of channel equalization methods
  1. Tez No: 131078
  2. Yazar: ELİF ERKUL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. A. SEMİH BİNGÖL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: semboller arası karışım, kanal denkleştirme, uyarlanır süzgeçler, intersymbol interference, channel equalization, adaptive algorithms
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
KANAL DENKLEŞTİRME YÖNTEMLERİNİN BAŞARIM KARŞILAŞTIRMASI Elif Erkul ÖZ Bant genişliğini verimli kullanan, yüksek hızlı ve güvenilir iletişim sistemlerine olan ihtiyaç gün geçtikçe artmaktadır. İletişim sistemlerinde kullanılan kanalın ideal bir yapıya sahip olmaması semboller arası karışıma (ISI) neden olur ve sınırlı bant genişliği ISI'nın etkisini artırır. Kanal denkleştiriciler modern iletişim sistemlerinin bir çoğunda semboller arası karışımın etkilerini en aza indirmek için kullanılmaktadır. Bu tezde çeşitli kanal denkleştirme yöntemlerinin başarımları açısından karşılaştırılması hedeflenmiştir. Bu kapsamda sayısal iletişim sisteminin temelleri ve tabanbant modellenmesi sunulduktan sonra semboller arası karışım problemi ve darbe şekillendirme açıklanmıştır. Doğrusal yapıda seçilen denkleştiriciler, sembol aralıklı ve kesirli aralıklı süzgeçler olmak üzere iki grupta incelenmiştir. Süzgeçlerin uyarlanmasında eğitme algoritmaları olarak LMS, RLS, AFA ve eğitici diziye gerek duymayan gözü kapalı bir algoritma olan CMA kullanılmıştır. Benzetimler hem telli kanal hem de telsiz kanal için yapılmıştır. Telli kanal denkleştirme benzetimleri BPSK sembolleri gönderilerek, eğitilen ve gözü kapalı algoritmaların kullanıldığı doğrusal denkleştiriciler ile yapılmıştır. Diğer taraftan 16- QAM sembolleri gönderilerek eğitmeli algoritmaların kullanıldığı doğrusal denkleştiriciler ile de Rayleigh sönümlenmen telsiz kanalın denkleştirme benzetimleri yapılmıştır. Uyarlanır algoritmalar aracılığıyla ayırgan kanalların denkleştirilmesinde kullanılan doğrusal denkleştiricilerin, sembol hata oranı, yakınsama hızı, gürültüye karşı dayanıklılık ve işlem karmaşıklığına göre karşılaştırması sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
A PERFORMANCE COMPARISON OF CHANNEL EQUALIZATION METHODS Elif Erkul ABSTRACT There is an increasing need for bandwidth efficient, reliable communication at high data rates. Nonideal behaviour of communication channels causes intersymbol interference (ISI) and bandwith limitation influences the effects of ISI. Channel equalizers are used in most of the modern communication systems, to minimize the effects of inter-symbol interference. The aim of this thesis is to make a performance comparison of channel equalization methods. Basics of digital communication system and baseband modelling is presented, and then intersymbol interference problem and pulse shaping is explained. Linear equalizers chosen are divided into two groups as symbol spaced and fractionally spaced equalizers. Trained algorithms LMS, RLS and AFA and a blind algorithm, that does not require a training sequence, are used to adapt filters. Simulations are implemented for both wireline and wireless channels. By transmission of BPSK symbols, wireline channel is equalized with linear equalizers which use trained and blind algorithms. By transmission of 16-QAM symbols, Rayleigh fading channel is equalized with linear equalizers which use trained algorithms. A performance comparison of the linear equalizers, which are used for equalization of dispersive channels by adaptive algorithms, is presented according to the symbol error rate, convergence rate, robustness against noise and the computational complexity.