Alınan işaretin yönünü bulma
Finding the direction of the recieved signal
- Tez No: 131079
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDEM YAZGAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yön bulma, Düzgün düzlemsel dizi, Geliş yönü açısı belirsizliği, Düzgün doğrusal dizi, Direction finding, Uniform planar array, direction of arrival angle ambiguity, Uniform linear array
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
ALINAN İŞARETİN YÖNÜNÜ BULMA Bülent Alıcıoğlu ÖZ Bu çalışmada düzgün geometrilerde karşılaşılan geliş yönü açısı belirsizliğinin giderilmesine yönelik bir yöntem uygulanmaya çalışılmıştır. Geliş yönü açısı belirsizliği iki boyutlu yön tayini yapan sistemlerde asıl geliş yönünün 360 derece simetriğinde başka bir kaynak varmış gibi algılamasına yol açarken, üç boyutlu yön tayini yapan sistemlerde düşeyde aynı yatay açı bileşenine sahip asıl düşey yön açısının 180 derece simetriğinde başka bir kaynak varmış gibi davranmasına yol açmaktadır. Bu da yön tayini yapan sistemin RMS hatasının artmasına neden olmaktadır, önerilen geometriyle RMS hatanın azaldığı ve sistemin geliş yönünü doğru tahmin olasılığının arttığı gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
FINDING THE DIRECTION OF THE RECEIVED SIGNAL Bülent Alıcıoğlu Hacettepe University, Department Of Electrical and Electronics Engineering ABSTRACT In this work the error due to the angle of direction arrival ambiguity in regular geometries is investigated and a techniqur to reduce this type of error is proposed. Angle of arrival ambiguity leads to false alarms atthe points in the 360 degrees symmetry of the actual signal direction for azimuth-only direction finding systems, whereas it leads to false alarms at the points 180 symmetric to the actual signal direction in the elevation plane having the same azimuth angle component. This effect causes RMS error increase in the DF systems. It is shown that the RMS error decreases and the probability of correct detection increase with the proposed geometry.