Fresnel merceklerle yoğunlaştırılmış güneş enerjisinin ısıya dönüştürülmesi ve depolanması
Design and built of solar thermal conversion system that converts and stores concentrated solar energy by fresnel lenses
  1. Tez No: 131077
  2. Yazar: LÜTFİ ERDEM GÖLALMIŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DEMİR İNAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: çakıl yatak, Fresnel mercekleri, Güneş evi, yoğunlaştırıcı toplaç
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 252
Özet
FRESNEL MERCEKLERLE YOĞUNLAŞTIRILMIŞ GÜNEŞ ENERJİSİNİN ISIYA DÖNÜŞTÜRÜLMESİ VE DEPOLANMASI Lütfi Erdem Gölalmış ÖZ Bu tez çalışmasında Fresnel merceklerle yoğunlaştırılmış Güneş enerjisinin ısıya dönüştürülmesi ve bu ısının depolanması sistemi kuruldu ve çalıştırıldı. Evin sera kısmına yerleştirilmiş çizgi odaklı Fresnel merceklerin yoğunlaştırdığı Güneş enerjisinin ısıya dönüştürülmesi için özel bir soğurucu sistemi tasarlandı. Soğurucu sistem içinden geçen akışkan olarak hava kullanıldı. Söz konusu kapalı devre sistemde kullanılan merkezkaç bir fan vasıtası ile ısıtılan havanın çakıl yatak depolama birimine basılması sağlandı. Soğurucu sistemin Güneş izleme hareketinin belirlenmesi için Fresnel merceği ile odak uzaklığının mevsimsel değişimi deneyi yapıldı. Soğurucu yüzey üzerine yoğunlaştırılan ve soğurulan Güneş ışınımının bilinmesi için Fresnel merceklerin geçirgenliği deneyle saptandı. Evin zeminine yapılmış çakıl yatak ısı deposunda debiye bağlı basınç düşümünün kuramsal olarak saptanması ve sistem basınç-hız karakteristik eğrisinin çizilmesi için çakıl taşların özgül çapı deneysel olarak bulundu. Soğurucu sistemin ısıl incelemesi için soğurucu sistem ile çakıl yatak birbirine bağlı ve bağımsız olarak incelendi. Soğurucu sistem ile çakıl yatağın 5 farklı düzenlenişi için 1. soğurucu boru, 2. soğurucu boru ve toplam soğurucu sistemin anlık, ortalama ve optik verimleri ile toplaç toplam ısı kayıp katsayıları, çakıl yatağa bir günde verilen toplam enerji miktarı, çakıl yataktan enerji geri kazanım verimi hesaplanmış, çakıl yatak için sıcaklık-zaman grafikleri ile 1. soğurucu boru, 2. soğurucu boru ve toplam soğurucu sistem için sıcaklık-zaman ve anlık verim grafikleri çizilmiş, deneysel sonuçlar yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
DESIGN AND BUILD OF A SOLAR THERMAL CONVERSION SYSTEM THAT CONVERTS AND STORES CONCENTRATED SOLAR ENERGY BY FRESNEL LENSES Lütfi Erdem Gölalmış ABSTRACT At this thesis thermal conversion of Solar energy by Fresnel lenses and heat storage system were designed and implemented. A special absorbing system for heat conversion of concentrated Solar energy by linear type Fresnel lenses which were built on the green house was designed. Air was used for working fluid in the absorbing system. At this closed circuit system, a centrifugal fan was used so, heated air was supplied to pebble bed heat storage unit with this fan. For knowledge of the sun tracking behaviour of the absorbing system, the seasonal changing of the focal length of Fresnel lens experiment was made. For determining of concentrated and absorbed Solar energy on the absorbing system, transmittance of Fresnel lenses determined experimentally. For the theoretical calculation of pressure drop related by the mass flow rate in the pebble bed heat storage unit and drawing the pressure- velocity characteristic curve, specific diameter of pebble bed calculated experimentally. For thermal investigation of the absorbing system, absorbing system and pebble bed were investigated, when they were connected and independent with eachother. For five different arrangement of absorbing system and pebble bed; instantaneous efficiency, average efficiency, optical efficiency, collector heat loss coefficients of the first absorber pipe, second absorber pipe, and total absorbing system, given energy to the pebble bed in one day and energy recovery efficiency of the pebble bed were calculated. For temperature-time graphs and instantaneous efficiency graphs for the first absorber pipe, second absorber pipe and total absorbing system were drawn. Finally, experimental results were interpreted: Keywords : concentrating collector, Fresnel lenses, pebble bed, Solar house. Advisor : Prof. Dr. I. Demir İNAN, Hacettepe University, Engineering Faculty, Applied Physic Department.