Emülsiyon polimerizasyonu ile su bazlı saf poli (akrilat) reçinelerin sentezi ve karakterizasyonu
Synthesis and characterization of water-borne pure poly (acrylate) resins by emulsion polymerization
  1. Tez No: 131080
  2. Yazar: RAHİME SEDA TIĞLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VURAL EVREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Emülsiyon Polimerizasyonu, lateks, akrilik reçine, metilmetakrilat, bütil akrilat, etil akrilat, metil akrilat, film oluşturma özellikleri, Emulsion Polymerization, Latex, Acrylic resin, Methyl metacrylate, Butyl acrylate, Ethyl acrylate, Methyl acrylate, Film formation properties
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
EMÜLSİYON POLİMERİZASYONU İLE SU BAZLI SAF POLİ (AKRİLAT) REÇİNELERİN SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU R. Seda Tığlı ÖZ Sunulan çalışmada, ana monomer olarak metil metakrilatın (MMA) kullanıldığı su bazlı saf poli (akrilat) reçinelerinin boya sanayiinde bağlayıcı olarak kullanımının araştırılması amaçlanmış, akrilik reçine yapısında yer alan monomerlerin reçine özelliklerine katkıları belirlenmiştir. Deneylerde, belli bir sistematiğe uygun olarak sentezlenen reçinelerin film yapıları ve özelliklerinin değişimi incelenmiş, böylece, kullanıcının isteğine uygun olarak reçine üretilebilmesini sağlayacak bir kılavuz sistem geliştirilmiştir. Akrilik reçine üretimi için, metil metakrilat (MMA), etil akrilat (EA), bütil akrilat (BA) ve metil akrilat (MA) monomerlerinden emülsiyon polimerizasyonuyla homopolimer ve kopolimerler sentezlenmiştir. Çalışmalarda yüzey aktif madde olarak sodyum dodesil sülfat (SDS), başlatıcı olarak suda çözünen potasyum persülfat (KPS) kullanılmıştır. Sentezlenen homopolimer ve kopolimerlerin oluşturdukları film yapıları incelenmiş, üç tanesinin [P(MMA/BA) 1:1, P(MMA/EA) 1:1.5, P(MMA/MA) 1:3] boya üretiminde bağlayıcı olarak kullanıma uygun olabileceği belirlenmiştir. Sentezlenen lateks polimerler gravimetrik analiz, DSC, potansiyometrik titrasyon vb. yöntemlerle karakterize edilmiştir. Küresel formdaki, monodispers polimerik mikrokürelerin ortalama partikül çaplarının 78.4 - 177.7 nm aralığında değiştiği saptanmıştır. Lateks partiküllerin yüzey yük yoğunlukları 2.25 - 4.3 uC/cm2 aralığındadır. Oluşan akrilik filmlerin mekanik özellikleri incelenmiş, MMA monomerinin filme sertlik ve kırılganlık, MA, BA ve EA komonomerlerinin ise esneklik ve yüzeye yapışma mukavemeti özellikleri kazandırdığı belirlenmiştir. Deneyler P(MMA/EA) 1:1.5 kopolimerinin bağlayıcı olarak kullanılabilecek en uygun reçine olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
SYNTHESIS AND CHARACTERIZATION OF WATER-BORNE PURE POLY (ACRYLATE) RESINS BY EMULSION POLYMERIZATION R. Seda Tığlı ABSTRACT In the present study, it was aimed to investigate the usage of pure water-borne poly (acrylate) resins, in which methyl methacrylate (MMA) was used as the main monomer, as binder in paint industry and the properties monomers in acrylic resin structure which characterize properties of binders were determined. The film formation structure and properties of resins, which were synthesized systematically, were investigated. Consequently, a resin production guide system was developed for the users willings. For the production of acrylic resin, homo and copolymers were synthesized by emulsion polymerization using methyl acrylate (MA), ethyl acrylate (EA), butyl acrylate (BA) monomers. In the study sodium dodesil sulphate (SDS) was used as emulgator and potassium persulphate (KPS) was used as initiator. The film structures of homo and copolymers were investigated and three of them [P(MMA/BA) 1:1, P(MMA/EA) 1:1.5, P(MMA/MA) 1:3] were determined as appropriate binders for paint production. Synthesized latex polymers were characterized by gravimetric analysis, DSC, potantiometric titration etc. It was determined that the average particle diameters of monodispers polymeric particles, in spherical form, were in the range of 78.4 - 177.7 nm. Surface charge density of latex particles were in the range of 2.25 - 4.3 uC/cm2. The mechanical properties of the acrylic films were investigated and it was determined that MMA monomer have given hardness and fragileness, MA, BA and EA comonomers have given flexibility and adhesion properties to the film. Experiments indicated that the most appropriate resin for the use of binder in paint industry was P(MMA/EA) 1 :1.5 copolimer.