Mermerlerin elmas tel ile kesiminde dokusal özelliklerinin etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of textural properties on marble cutting with diamond wire
- Tez No: 131081
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YILMAZ ÖZÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Diamond wire cutting, Bead wear, Cuttability, Textural properties, Compositional properties, Texture coefficient, Limestone, Marble, Multivariate statistics, Regression analysis, Statistical modelling, Wear rate
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
MERMERLERİN ELMAS TEL İLE KESİMİNDE DOKUSAL ÖZELLİKLERİN ETKİSİNİN İNCELENMESİ Eralp POLAT Hacettepe Üniversitesi, Maden Mühendisliği Bölümü. ÖZ Elmas tel kesme ile blok mermer üretim yöntemi günümüzde çok yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. Elmas tel ile blok mermer üretiminde, kesme sırasında elmas boncuklarda meydana gelen aşınmalar, yöntemin ekonomikliğini etkileyen ana parametrelerden birisidir. Boncuk aşınmaları ise kayaçların mühendislik özelliklerinden önemli ölçüde etkilenmektedir. Kayaçların mühendislik özellikleri, dokusal ve mineralojik kayaç özelliklerinin bir fonksiyonu olduğundan, elmas boncuk aşınmalarında kayaçların dokusal ve mineralojik özelliklerinin etkisi de büyük olacaktır. Ancak bugüne kadar yapılan çalışmalarda bu konu dikkate alınmamıştır. Bu nedenle bu çalışmada, elmas telle blok mermer üretiminde dokusal ve bileşimsel kayaç özelliklerinin, kesim sırasında elmas boncuklarda meydana gelen aşınmalara etkisi çok değişkenli istatistiki yöntemler kullanılarak incelenmiştir. Ayrıca dokusal kayaç özelliklerinin bir sonucu olan doku katsayısı kavramı incelenmiş ve doku katsayısının elmas tel ile blok mermer kesimindeki etkisi de araştırılmıştır. Yapılan incelemelerde, arazi ve laboratuvar çalışmaları sonucunda elde edilen tüm parametreler SPSS 10.0 paket programı kullanılarak değerlendirilmiş ve sonuçta kireçtaşları ve hakiki mermer türü kayaçlar için birim aşınma regresyon modelleri geliştirilmiştir. Modeller kullanılarak hesaplanan değerler ile araziden ölçülen değerlerin yüksek korelasyonlar vermesi, oluşturulan modellerin, elmas boncuklarda meydana gelecek birim aşınmaların kesme işlemi gerçekleştirilmeden önce tahmin edilmesinde rahatlıkla kullanılabileceği tespit edilmiştir. ANAHTAR SÖZCÜKLER: Elmas tel kesme, Boncuk aşınması, Kesilebilirlik, Dokusal özellikler, Doku katsayısı, Kireçtaşı, Mermer, Bileşim özellikleri, Çok değişkenli istatistik, Regresyon analizi, İstatistiki modelleme, Birim aşınma Danışman: Yrd.Doç.Dr. Yılmaz ÖZÇELİK, Hacettepe Üniversitesi, Maden Mühendisliği Bölümü.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF THE EFFECT OF TEXTURAL PROPERTIES ON MARBLE CUTTING WITH DIAMOND WIRE Eralp POLAT Hacettepe University, Department of Mining Engineering. Abstract Diamond wire cutting is a widely used method in marble block production. Wearing of diamond beads during cutting operation is one of the main parameter in the economics of marble cutting with diamond wire. Wearing on bead is effected by the engineering properties of rock. It is obvious that textural properties and modal composition of rocks effect the wearing on bead since the rock engineering properties is a function of textural and compositional properties of rock. But this matter has not been yet carefully studied. In this study, effects of textural and compositional properties of rocks on bead abrasion during cutting operation of marble blocks have been evaluated by multivariate statistical methods. In addition to that texture coefficient concept which is a result of textural rock properties has been investigated and the effect of texture coefficient on the marble cutting with diamond wire is examined. During investigation, regression models of wear rate for limestones and marble type rocks are developed based on the parameters that defined as a result of field and laboratory studies by using a statistical software called SPSS 10.0. Predicted values from the model equation are well correlated with the values measured in the field. As a result, wear rate can be estimated before cutting operation by utilising the regression models developed in this study.