EKG sinyallerinde risk sınıflandırması yazılımlı USB tabanlı taşınabilir yüksek çözünürlüklü EKG cihazı
USB based portable high resolution ECG device with risk stratification software
- Tez No: 131082
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ATİLA YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: EKG, QRS Sezim, Geç Potansiyel, T Dalgası Morfolojisi, VKG, ECG, QRS Detection, Late Potential, T-Wave Morphology, VCG
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
EKG SİNYALLERİNDE RİSK SINIFLANDIRMASI YAZILIMLI USB TABANLI TAŞINABİLİR YÜKSEK ÇÖZÜNÜRLÜKLÜ EKG CİHAZI Mehmet Ünal Durmuş OZ Bu çalışmada, özellikle diz üstü bilgisayarlarda kullanılmak üzere 12 kanallı, yüksek çözünürlüklü, taşınabilir EKG kayıt cihazı ile ilgili sayısal devre ve yazılımlar gerçekleştirilmiştir. Geliştirilen sistem analog sinyali 16 bit çözünürlükte ve 3 kHz örnekleme hızında sayısala çevirmektedir. EKG kayıt cihazının bilgisayar ile haberleşmesi evrensel seri veriyolu üzerinden yapılmaktadır. USB son yıllarda oldukça yaygın kullanım alanı bulan, 127 adede kadar cihazın aynı veriyolu üzerinden ana bilgisayar ile haberleşmesine izin veren, yüksek hızlarda veri aktarımına olanak tanıyan, seri haberleşme standardıdır. USB standardında, verilerin doğru aktarılmasını sağlamak için hata kontrol yapıları mevcuttur. Sistem aynı anda 12 kanallı EKG verilerinin ekranda gösterilmesi, kullanıcı istekleri doğrultusunda süzülmesi ve dosyaya kaydedilmesi işlemlerini gerçekleştirmektedir. Kaydedilmiş dosyalar incelenmek üzere sonradan çağrılabilmektedir. Kayıtlı veriler üzerinde QRS sezimi, geç potansiyel sezimi, T dalgası morfolojisi parametrelerinin bulunması ve vektör kardiyogramının ekrana çizdirilmesi için gerekli yazılımlar geliştirilmiş ve risk taşıyan hastalar için prognastik veri parametrelerinin elde edilebileceği alt yapı hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
USB BASED PORTABLE HIGH RESOLUTION ECG DEVICE WITH RISK STRATIFICATION SOFTWARE Mehmet Ünal Durmuş ABSTRACT In this study, the necessary software and digital circuitry of 12 lead mobile high resolution ECG recording system has been developed especially for direct use of notebook computers. Analog hardware developed separately out of this study has been adapted in order to built whole system. The digital circuitry has 16 bit A/D conversion resolution and sampling rate is set to 3 kHz. USB bus has been used for PC to device communication. USB is extensively used serial communication protocol which allows up to 127 device on the same bus with high bit rate communication. The USB protocol has a handshake mechanism for error free data transfer. The system is capable to display, record and filter 12 lead ECG data according to user requests in real time. Recorded EKG files can be viewed and analysed off line with various analysis methods. The system is also capable to perform QRS detection, ECG extraction, late potential detection, T wave morphology parameters calculation and VCG display operations on recorded ECG data. An infrastructure has been prepared to calculate prognastic parameters for risk stratification.