Development of transient model of a pebble bed helium cooled reactor
Bir çakıl yataklı helyum soğutmalı reaktörün dinamik modelinin geliştirilmesi
- Tez No: 131083
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMAL NİYAZİ SÖKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Nükleer Mühendislik, Nuclear Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çakıl yataklı modüler reaktör, dinamik model, Brayton çevrimi, turbomakina, Pebble bed modular reactor, transient model, Brayton cycle, turbomachinery
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nükleer Mühendislik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
BİR ÇAKIL YATAKLI HELYUM SOĞUTMALI REAKTÖRÜN DİNAMİK MODELİNİN GELİŞTİRİLMESİ Hasan Dikmen ÖZ Bu çalışma, çakıl yataklı Helyum soğutmalı reaktörler için dinamik modeli ve başlangıç modeli oluşturmayı hedeflemiştir. Bu modeller kullanılarak bu tip reaktörlerin çeşitli geçiş durumlarına göstermiş olduğu tepkilerin belirlenmişi amaçlanmıştır. Çakıl Yataklı Modüler Reaktör (ÇYMR) referans reaktör olarak seçildi. ÇYMR'de Güç Aktarma Sisteminin (GAS) termodinamik çevrimi için direkt kapalı Brayton çevrimi kullanıldı. ÇYMR'nin termodinamik analizinden elde edilen sonuçlar kullanılarak GAS'ın elemanlarının (yüksek ve düşük basınç turbomakinalarının, güç türbinünün, ısı değiştiricilerinin ve Helyum depolama sisteminin) tasarımı yapıldı ve referans reaktör ile karşılaştırıldı. Dinamik model, bir boyutlu akış modeline ve nokta kinetik yaklaşımına dayanmaktadır. GAS elemanlarının dinamik modelleri geliştirildi. Sistemin geçiş analizi iki bölümde gerçekleştirildi. Birinci bölümde, reaktörün kalbinin giriş sıcaklığındaki veya giriş kütle akış oranındaki bir değişikliğin etkisi araştırıldı. İkinci bölümde, Helyum depolama sistemi ve atlatma vanası açılması suretiyle güç seviye değişimi simülasyonu yapıldı. Reaktör kalbi güçlü negatif reaktivite sıcaklık katsayısına ve yüksek ısı kapasitesine sahiptir. Geçişler boyunca ulaşılan en yüksek sıcaklıklar kabul edilebilir limitlerin altında kaldı. Bu da reaktörün kendiliğinden güvenli bir reaktör olarak çalışabileceğini gösterir.
Özet (Çeviri)
DEVELOPMENT OF TRANSIENT MODEL OF A PEBBLE BED HELIUM COOLED REACTOR Hasan Dikmen ABSTRACT This study deals with the development of a preliminary steady state design and development of a transient model for Helium cooled pebble bed reactors. Using this model, it is aimed to investigate response of these reactors to different operational transients. Pebble Bed Modular Reactor (PBMR) is taken as reference reactor. In PBMR, direct closed Brayton cycle is used as thermodynamic cycle for the power conversion system (PCS). Using the results of thermodynamic analysis of PBMR, the components of PCS, low and high pressure turbomachines, power turbine, heat exchangers, and Helium inventory system are designed and compared with the reference reactor. The transient model is based on one dimensional flow model and point kinetic approximation. Transient models of PCS components are developed. Transient analysis of the system is performed in two parts. In the first part, the effect of a change in the inlet temperature or inlet mass flow rate of the reactor is investigated. In the second part, power level change due to opening bypass valve and Helium inventory system is simulated. The reactor core has strong negative temperature coefficient of reactivity and high heat capacity. Peak temperatures reached during the transients remain below the accepted regions. This shows its potential to operate as an inherently safe reactor.