Feldispat kuvars ayırımında kullanılan HF'siz flotasyon yöntemleri
The Non-HF flotation methods used in feldspar quartz separation
- Tez No: 131086
- Danışmanlar: DOÇ. DR. Y. ÖZCAN GÜLSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: feldispat, kuvars, anyonik, katyonik, noniyonik toplayıcı, feldspar, quartz, anionic, cationic, nonionic collector
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
FELDİSPAT KUVARS AYIRIMINDA KULLANILAN HF'SIZ FLOTASYON YÖNTEMLERİ Derya Kalyon ÖZ Bu çalışmada, feldispat kuvars ayırımında kullanılan HF'siz flotasyon yöntemleri birbirleriyle ve konvansiyonel HF/amin yöntemi ile karşılaştınlmıştır. Böylece, feldispat kuvars ayırımındaki en seçimli yöntem belirlenmeye çalışılmıştır. Literatürde bir çok çalışma mevcut olmasına rağmen, bunlar arasından en başarılı olanlar ve laboratuvarda uygulanabilir olanlar kıyaslama yapmak amacıyla seçilmiştir. Literatürdeki çalışmalar üç grupta toplanmaktadır. Bunlar anyonik+katyonik toplayıcı karışımları kullanılanlar, yalnızca katyonik toplayıcı kullanılanalar ve iyonik olmayan toplayıcı kullanılan metotları içeren gruplardır. Birinci gruptan toplayıcı olarak Duomeen TDO, amin+petrol sülfonat ve amin+ sodyum dodesil sülfonat kullanılan yöntemler seçilmiştir. İkinci gruptan Ca++ + sodium dodesil sülfonat ve Pb++ + oleat kullanılan yöntemler, üçüncü gruptan ise Brij + amin ve Brij + sodyum dodesil sülfonat kullanılan yöntemler seçilmiştir. Seçilmiş olan yöntemler albit, ortoklaz ve kuvars içeren bir doğal feldispat cevherine ve feldispat ile kuvarsın karıştırıldığı yapay bir karışıma uygulanmıştır. Sonuçların karşılaştırılması için, bir alkali indeksi geliştirilmiş ve bu indeks kullanılarak da bir seçimlilik değeri hesaplanmıştır. Alkali indeksi hem ortoklaz ve albit hem de toplam feldispat için hesaplanabilmektedir. Böylece sonuçlar birbirleri ile mineral seçimliliği açısından da karşılaştırılabilmiştir. Sonuçlar en etkili ve seçimli yöntemin konvansiyonel HF/amin yöntemi olduğunu göstermektedir. Duomeen TDO kullanılan yöntem konvansiyonel yönteme en yakın sonuçların elde edildiği yöntem olup, diğer yöntemlerin arasında en seçimli ve etkin olanıdır. HF/amin ve Duomeen TDO kullanılan yöntemlere kinetik testler de uygulanmıştır. Kinetik test sonuçları her iki yöntemde de feldispatın yüzme hızının benzer olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
THE COMPARISION OF THE NON-HF FLOTATION METHODS USED IN FELDSPAR QUARTZ SEPARATION Derya Kalyon ABSTRACT In this study, non-HF flotation methods used in feldspar/quartz separation were compared with each other and conventional HF/amine method. Thus, it was aimed that to determine the most selective method in the separation. Although, there are many studies in the literature, only the most effective and the suitable methods for our laboratory facilities were selected to compare. The methods are categorized into three groups in the literature. These are anionic + cationic collector combinations used group, only cationic collector used group and non-ionic collector used group. Duomeen TDO, amine + petroleum sulphonate and amine + sodium dodecyl sulphonate used methods were selected from the first group. Ca++ + sodium dodecyl sulphonate and Pb++ + oleate used methods were selected from the second group. Brij + amine and Brij + sodium dodecyl sulphonate used methods were selected from the third group. The selected methods were applied to both a feldspar ore containing albite, ortochlase and quartz and an artificial feldspar quartz mixture. In order to compare the results, an alkaline index was developed and a selectivity parameter was calculated from the alkaline index for each separation. The alkaline index can be used for ortochlase, albite and total feldspar. Therefore, the results of the methods could be compared with each other on the basis of mineral selectivity. The results showed that conventional HF/amine method is the most effective and selective method. Duomeen TDO used method was the second effective method in the feldspar/quartz separation or most effective among the non-HF flotation methods. Kinetic flotation tests were also applied to both HF/amine and Duomeen methods. The kinetic flotation tests results showed that the flotation rate of the feldspar obtained in both methods was the same.