Servis kalitesi gözleme ve kontrol yetenekli RTP tabanlı konferans uygulaması
An RTP based conferencing application with service quality monitoring and control capability
  1. Tez No: 131087
  2. Yazar: CİHANGİR TOLGA YURDAKUL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ ZİYA ALKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: servis kalitesi, gecikme, gecikme seğirmesi, paket kaybı, RTP, JMF, IEEE 802.11b, multimedya, quality of service, delay, delay jitter, packet loss, RTP, JMF, IEEE 802.11b, multimedia
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
SERVİS KALİTESİ GÖZLEME VE KONTROL YETENEKLİ RTP TABANLI KONFERANS UYGULAMASI Cihangir Tolga Yurdakul ÖZ Gelecekte ses, görüntü ve veri aktarımlarının ortak bir altyapı üzerinden gerçekleştirileceği düşünülmektedir. Oluşacak bütünleşik ağda gerçek zamanlı bilgi aktarımının servis kalitesi kontrol edilmelidir. Bu tez çalışmasında gerek mevcut internet ağı üzerinde, gerekse geleceğin bütünleşik ağında kullanılabilecek gerçek zamanlı aktarım protokolü (real-time transport protocol, RTP) tabanlı bir konferans uygulaması geliştirilmiştir. Uygulama, kullanıcının servis kalitesi parametrelerini gözleyebilmesini ve aktarım parametrelerini değiştirebilmesini sağlamaktadır. Gerçek zamanlı bilgi aktarımı sağlayan bu uygulamada RTP protokolünün kullanılabilirliği incelenmiş, servis kalitesi kontrol yeteneklerini geliştirecek öneriler getirilmiştir. Uygulamanın geliştirilmesinde Java tabanlı Java Media Framework (JMF) RTP kütüphanesi kullanılmıştır. Geliştirme aşamasında kütüphanenin doğruluk ve hassasiyet yönünden eksiklikleri tespit edilmiş ve giderilmiştir. Geliştirilen uygulamanın, geleceğin bütünleşik ağının önemli bir bileşeni olacağı düşünülen IEEE 802.11b kablosuz kanalı üzerinde çalışabilirliği gösterilmiştir. Kanal, servis kalitesi açısından incelenmiş, yapılan deneyler ve gözlemlerle elde edilen veriler, varolan internetin kanal özellikleri ile karşılaştırılmıştır. Tez kapsamında ağ üzerinde servis kalitesi kontrolü sağlayan ve günümüzde uygulanan gönderici ve alıcı tabanlı uyarlama yöntemleri anlatılmıştır. Ayrıca gelecekte internette servis kalitesi desteği için kullanılabilecek tümleşik servisler (integrated services, IntServ) ve ayrımsal servisler (differentiated services, DiffServ) yaklaşımları, bu yaklaşımların kullandıkları önceliklendirme, kaynak ayırma gibi yöntemler incelenmiş ve tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
AN RTP BASED CONFERENCING APPLICATION WITH SERVICE QUALITY MONITORING AND CONTROL CAPABILITY Cihangir Tolga Yurdakul ABSTRACT Audio, video and data transmission is expected to be transmitted on a common substructure in the future. In such a converged network the quality of service (QoS) needs to be controlled. In this thesis a Real-Time Transport Protocol (RTP) based conferencing application is implemented, which can either be used on todays conventional networks or on converged networks in the future. The application enables the user to monitor the QoS parameters as well as to change the transmission parameters. The usability of RTP in such a real-time application is investigated and suggestions are made to improve its QoS control capabilities. The Java based Java Media Framework (JMF) RTP API is used for the implementation of the application. The correctness and precision of the library is investigated and improved. The usability of the application on IEEE's 802.11b wireless channel is shown, which will be an important part of the converged network in the future. The channels QoS properties are investigated and compared to the channel properties of the conventional internet with experimental data. Within the enclosure of the thesis sender and receiver based quality of service adaptation schemes are explained. Architectures which can be used in the future like integrated services (IntServ) and differentiated services (DiffServ) and their priority assigning, resource reservation methods are investigated and discussed.