Uniform lateks partikül formunda sıcaklığa duyarlı lektin izolasyon sorbentlerinin üretimi ve kromatografik performansları
Production of uniform latex particle based thermosensitive lectin isolation sorbent and their chromatographic performance
- Tez No: 131088
 - Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN ALİ TUNCEL
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Uyarı-cevap polimerleri, N-izopropil akrilamid, akrilik asit, Lektinler, Concanavalin A, biyoafinite kromatografisi, Stimuli-responsive polymers, N-isopropyl acrylamide, acrylic acid, Lectins, Concanavalin A, bioafinity cromatography
 - Yıl: 2003
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 74
Özet
UNİFORM LATEKS PARTIKUL FORMUNDA SICAKLIĞA DUYARLI L EKTİN İZOLASYON SORBENTLERİNİN ÜRETİMİ VE KROMATOGRAFİK PERFORMANSLARI Sibel Akkuş ÖZ Çalışmada, biyolojik uygulamalardaki yaygın kullanımı dikkate alınarak Concanavalin A (Con-A) izole edilecek lektin türü olarak belirlenmiştir. İzolasyon için alternatif sorbent olarak N-izopropilakrilamid (NIPA) ve akrilik asit (AAc) bazlı polimerik partiküllerin etkinliği incelenmiştir. NIPA-AAc bazlı partiküller dispersiyon polimerizasyonu yöntemi ile sentezlenmiştir. Elde edilen sıcaklık duyarlı mikron altı boyutundaki partiküller, Fourier Transform Infrared Spektroskopisi (FTIR), UV Spektroskopisi ve Dinamik Işık Saçılması (DLS) ile karakterize edilmiştir. Con A ile etkileşme özelliğine sahip maltoz, karbodiimid aktivasyonu ile patiküllerin yüzeyine kovalent olarak bağlanmıştır. Maltoz ile etkileştirilmiş kopolimerlerle sıcaklığın adsorpsiyon üzerindeki etkisi, pH 7'de 1 mg/mL Con A derişiminde ortam sıcaklığı 4 - 37°C arasında değiştirilerek gerçekleştirilmiştir. Elde edilen adsorpsiyon kapasiteleri 82,2-99,6 mg Con A/g polimer aralığındadır. Polimerizasyonda kullanılan akrilik asit komonomeri miktarının adsorpsiyon kapasitesi üzerindeki etkilerini incelemek için sıcaklık taraması deneylerinde farklı polimerik partiküller kullanılmıştır. Akrilik asit içeriği arttıkça adsorpsiyon kapasitesinin de arttığı bulunmuştur. Con A derişiminin adsorpsiyon kapasitesine etkisinin incelenmesinde, sorbent olarak maltoz bağlı P(NIPA-AAc) partikülleri kullanılmış ve P(NIPA-AAc) partikülleri de karşılaştırma materyali olarak kullanılmış ve maltoz bağlı polimerin 4-6 kat daha fazla adsorpsiyon kapasitesine sahip olduğu bulunmuştur. Farklı başlangıç Con A derişimlerinde sıcaklık etkisinin incelenmesi amacıyla + 4 ve 37°C sıcaklıklarda adsorpsiyon izotermleri elde edilmiştir. Tüm sıcaklıklarda elde edilen adsorpsiyon kapasiteleri yüksektir. Con A derişiminin artmasıyla adsorpsiyon kapasitesinin artması elde edilen diğer bir sonuçtur. Desorpsiyon yüzdesine sıcaklığın etkisinin incelenmesi için koşullar sabit tutularak ortam sıcaklığı 4-37°C aralığında değiştirilmiştir. Elde edilen desorpsiyon yüzdeleri %51, 9-53,7 aralığında bulunmuştur. Son olarak, metil-a-D-manno-payranosit (MMP) derişiminin desorpsiyon yüzdesine etkisi, 0,1-1mg/ml MMP derişimi aralığında +4°C sıcaklıkta aynı koşullarda incelenmiştir. 0,1 M MMP derişimi optimum derişim değeri olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
PRODUCTION OF UNIFORM LATEX PARTICLE BASED, THERMOSENSITIVE LECTIN ISOLATION SORBENTS AND THEIR CHROMATOGRAPHIC PERFORMANCE Sibel Akkus ABSTRACT In this study, Concanavalin A (Con A) is selected as a model lectin by taking into consideration of its widely usage in the biological studies. N-isopropylacrylamide (NIPA) and acrylic acid (AAc) based polymeric particles were examined as an alternative sorbent for the isolation of Con A. NIPA-AAc based particles were synthesized by a dispersion polymerization tecnique. The termosensitive nanoparticles were then characterized by Fourier Transform Infrared Spectrophotometry (FTIR), UV-Vis Spectrophotometry and Dinamic Light Scattering (DLS) techniques. Con A specific maltose was then covalently attached onto the particle surface by a carbodiimide activation protocol. The effect of temperature on the adsorption was examined at pH 7 in the range of 4-37°C with 1 mg/mL Con A concentration by using maltose attached copolymer particles as the sorbent. The adsorption capasities were found between the values of 82,2-99,6 mg Con A/g polymer. It was also found that the adsorption capacity increased with increasing acrylic acid concentration of the copolymer. To examine the effect of Con A concentration on the adsorption capacity, maltose attached P(NIPA-AAc) particles were used as the sorbent. Here, P(NIPA-AAc) particles were included as a control sorbent. It was observed that maltose attached P(NIPA-AAc) particles had 4-6 times higher adsorption capacities with respect to the control material. The adsorption isotherms with the maltose carrying particles were obtained at 4°C and 37°C. The desorption yields determined in the same temperature range varried between 51.9 and 53.7 %. Finally the effect of the concentration of the counter ligand, methyl-a-D-manno-pyranoside (MMP) on the desorption process was investigated at 4°C and 0,1 M MMP concentration was found as an appropriate value.