Analysis of international standard problem ISP-46 by using Relap/Scdapsim/Mod3.2 computer code
Relap/Scdapsim/Mod3.2 kodu kullanılarak uluslararası standartlaştırma problemi ISP-46'nın analizi
- Tez No: 131091
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMAL NİYAZİ SÖKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Nükleer Mühendislik, Nuclear Engineering
- Anahtar Kelimeler: Phebus, ISP-46, Ciddi Kaza, Relap/Scdapsim/Mod3.2, Phebus, ISP-46, Severe accident, Relap/Scdapsim/Mod3.2
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nükleer Mühendislik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
RELAP/SCDAPSIM/MOD3.2 KODU KULLANILARAK ULUSLARARASI STANDARTLAŞTIRMA PROBLEMİ ISP-46' NIN ANALİZİ Ayşen Tongal ÖZ Phebus Fission Product Programı, Three Mile Island ve Chernobyl gibi ciddi kazalardan sonra başlatılmıştır ve ana amacı hafif sulu bir reaktörde kaza durumunda meydana gelebilecek olayları incelemektir. Bu program çerçevesinde toplam 6 deney gerçekleştirilmiş olup bunlardan FPT1 olarak adlandırılan deney, ISP-46 (International Standard Problem-46) çalışmasına temel oluşturmuştur. ISP-46 nın temel amacı ise nükleer reaktörlerde oluşan ciddi kazaları simule etmekte kullanılan bilgisayar kodlarının ne derece etkin olduğunu test etmek ve kaza yönetimini geliştirebilmektir. Bu çalışmada FPT1 deneyi, ISS (Innovative Systems Software)'den temin edilen girdi (input) esas alınıp, RELAP/SCDAPSIM/MOD3.2 bilgisayar kodu kullanılarak modellenmiştir. Simülasyonda kullanılan deney düzeneği ile ilgili geometrik ve fiziksel değerler, büyük çoğunlukla düzeneğin gerçek değerleridir. Fakat bazı değerlerde, modelin sonuçlarının deneysel sonuçlara uygun sonuçlar verebilmesi için değişikliklere gidilmiş ve deneysel sonuçlara en yakın sonuçları veren model seçilmiştir. Daha sonra kodun modelleme kapasitesi ve farklı modellemelerde oluşacak durumlar incelenmiş ve deneysel sonuçlarla modelleme sonuçları karşılaştırılmıştır. Analizler sonucunda, kodun hangi durumlarda doğru çalıştığı, hangi durumlarda yetersiz kaldığı ortaya çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
ANALYSIS OF INTERNATIONAL STANDARD PROBLEM ISP-46 BY USING RELAP/SCDAPSIM/MOD3.2 COMPUTER CODE Ayşen Tongal ABSTRACT The Phebus Fission Product Program (FP) was initiated after major severe accidents in Three Mile Island and Chernobyl and its main purpose is to study behavior in the reactor under conditions of a severe accident in a Light Water Reactor. Totally six experiments were studied in the program. The second experiment in the series, namely Phebus FPT1 has been chosen as the basis for ISP-46 (International Standard Problem-46). Main objects of ISP-46 are evaluation of the strengths and weaknesses of main severe accident codes applied today in plant analyses, better understanding of main safety issues for improved safety with reduced costs and better accident management. In this thesis, FPT1 experiment was modified from a base input by using RELAP/SCDAPSIM/MOD3.2 computer code. Base input was provided from ISS (Innovative Systems Software) and contains a simple representation of the experimental bundle with boundary conditions. In the simulation, initial and boundary conditions and also material properties are same with the experimental ones mostly. But for getting accurate simulation results with the experiment, different modeling options and user defined models were used. Then modeling results compared with experimental results for examining the modeling capacity of the code and different modeling cases. Finally, strengths and weaknesses of the code were showed by analyzing results.