Dikgen frekans bölüşümlü çoğullama sistemlerinde tepe ortalama güç oranının düşürülmesi
Reduction of peak to average power ratio in orthogonal frequency division multiplexing systems
- Tez No: 131096
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ŞAFAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dikgen frekans bölüşümlü çoğullama, tepe-ortalama güç oranı, Orthogonal Frequency Division Multiplexing (OFDM), Peak-to-Average Power Ratio (PAR)
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
DİKGEN FREKANS BÖLÜŞÜMLÜ ÇOĞULLAMA SİSTEMLERİNDE TEPE- ORTALAMA GÜÇ ORANININ DÜŞÜRÜLMESİ Rafet Yücel ÖZ Dikgen frekans bölüşümlü çoğullama (Orthogonal Frequency Division Multiplexing- OFDM) telsiz iletişiminde yüksek veri hızı sağlar, bunun yanında sönümlemeye ve semboller arası karışıma (Inter Symbol Interference-ISI) karşı dayanıklıdır. Fakat bu sistemin ana dezavantajı yüksek tepe-ortalama güç oranı (Peak-to-Average Power Ratio-PAR) sorunudur. Bu da OFDM uygulamasının pahalı ve verimsiz olmasına neden olabilir. Bu çalışmada PAR problemi ve bu problemi gidermek için kullanılan yöntemler araştırılmıştır. Çalışmanın temeli; sinyalin dinamik aralığını azaltan verimli sistem uygulamalarını araştırmaktır. PAR problemini azaltmak için kullanılan sinyal bozma yöntemleri, kodlama yöntemleri ve olasılıksal yöntemler incelenmiştir. Bu yöntemlerin; PAR değerini azaltırken, getirdiği ödünler (sistem karmaşasını artırma, bit hata oranını değiştirme) ve hangi özellikteki sistemlerde daha verimli oldukları üzerine gerekli incelemeler yapılmıştır. Bütün bu yöntemlere ek olarak alternatif yeni 2 yöntem geliştirilmiş ve daha sonra tüm bu yöntemlerin karşılaştırmaları yapılarak birbirlerine göre olan üstünlükleri ve zayıflıkları tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
REDUCTION OF PEAK TO AVERAGE POWER RATIO IN ORTHOGONAL FREQUENCY DIVISION MULTIPLEXING SYSTEMS Rafet Yücel ABSTRACT Orthogonal Frequency Division Multiplexing (OFDM) systems support high data rates in wireless transmission, and require no extensive equalization, yet offer excellent immunity against fading and inter-symbol interference. But, the major drawback of these systems is the large Peak-to-Average power Ratio (PAR) of the transmitted signal, which renders a straightforward implementation very costly and inefficient. In this work, problem of PAR is investigated and techniques that resolve this ambiguity are provided. The basis of this work is the observation that efficient system implementations require a reduced signal dynamic range. Coding, clipping and probabilistic techniques that are used to resolve PAR problem are investigated. These techniques provide trade-offs between the increase in system complexity, change in bit error rate and the performance efficiency in addition to the techniques existing in the literature, two new techniques are developed and then the superiority and the weaknesses of these techniques are comparatively studied.