Kontakt lenslerin sıvı geçirgenliğinin ESR tekniği ile incelenmesi
Investigation of liquid diffusion in contact lenses by ESR technique
  1. Tez No: 131097
  2. Yazar: EVRİM EREN ÖZGÜR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. H. YILMAZ KAPTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kontakt lens, spin etiketi, sıvı difüzyonu, ESR, Contact lenses, spin label, liquid diffusion, ESR. Advisor Prof. Dr. H.Yilmaz KAPTAN, Hacettepe University, Department of Physics Engineering, Atomic and Molecular Physics Section. 11
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
KONTAKT LENSLERE SIVI DİFÜZYONUNUN ESR TEKNİĞİ İLE İNCELENMESİ Evrim Eren Özgür ÖZ Bu çalışmada, kontakt lenslerin sıvı geçirgenliklerinin, spin etiketi kullanılarak Elektron Spin Rezonans (ESR) spektroskopisi yardımı ile incelenebilirliği araştırılmıştır. Bu amaca yönelik olarak öncelikle, etafilkon-A olarak adlandırılan yumuşak kontakt lense, içinde TEMPO spin etiketi çözünmüş distile su damlatılarak, zamanla spin etiketinin ESR spektrumundaki değişim takip edilmiş, ancak buradan herhangi bir difüzyon katsayısı hesaplanamamıştır. İkinci olarak yukarıda anlatılan işlemin tam tersi yapılarak, TEMPO spin etiketi ile etiketlenmiş kontakt lens üzerine, kontakt lens solüsyonu damlatılmış ve yine spin etiketinin ESR spektrumunun zamanla değişimi izlenmiştir. Spin etiketinin üç aşın ince yapı çizgisinin tepeden tepeye çizgi genişliği ( AHPP) ve sinyal şiddet (I) değerlerindeki değişim ölçülmüş ve bu değişimden faydalanarak difüzyon katsayısı hesaplanmıştır. Amacı bir metod oluşturmak olan bu çalışma sonucunda, kullanılan yöntemin kontakt lenslerin sıvı geçirgenliklerinin incelenmesinde geçerli bir yöntem olabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF LIQUID DIFFUSION OF CONTACT LENSES BY ESR TECHNIQUE Evrim Eren ÖZGÜR ABSTRACJ In this study, the investigation method of the liquid permeabilities of the contact lenses by spin labelling technique with using Electron Spin Resonance (ESR) spectroscopy is examined. For this purpose, firstly, the distilled water in which TEMPO spin label is dissolved is driped to the soft contact lens named etafilcon-A and the changes in the ESR spectrum with time are observed for different phases of spin label but no diffusion constant could be calculated from these results. Secontly, by applying the direct contrary process explained above, the contact lens solution is dripped to the contact lenses which are labelled with TEMPO spin label and once again the changes in the ESR spectrum for different phases of spin label are investigated. The changes in the peak to peak width (AHPP) of the observed three hyperfine splitting lines and the signal intensities of the spin label are measured and the diffusion constant is calculated by using these values. As a result of this study where the aim was to develope a method, the technique used for examination of the liquid permeability of contact lenses is found to be a valid process.