Seçici fonksiyonel gruplar içeren maddelerin çapraz bağlı N, N'-dietilaminoetil (DEAE) dekstran mikroküreleri üzerine adsorpsiyonu
Adsorption of selective functional groups containing substances on crosslinked N, N'-diethylaminoethyl (DEAE) dextran microbeads
  1. Tez No: 131107
  2. Yazar: HATİCE KAPLAN CAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ GÜNER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: DEAE Dekstran mikroküreleri, BSA, HSA Adsorbsiyon- desorpsiyon, FTIR, UV-vis, Elementel analiz, SEM, TGA ve DSC, XRD, DEAE Dextran microbeads, BSA, HSA adsorption-desorption, FTIR, UV-vis, Elemental Analysis, SEM, TGA and DSC, XRD
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
SEÇİCİ FONKSİYONEL GROUP İÇEREN MADDELERİN ÇAPRAZ BAĞLI N, N'- DİETİLAMİNOETİL (DEAE) DEKSTRAN MİKROKÜRELERİ ÜZERİNE ADSORBSİYONU Hatice Kaplan Can ÖZ Dekstran suda çözünebilen, toksik olmayan, biyolojik ortamlara uyumlu ve biyoteknolojik uygulamaları ile oldukça geniş bir spektrum gösteren bir polisakkarit ve interdisipliner bir malzemedir. Bir Dekstran türevi olan çapraz bağlı dietilaminoetil (DEAE) Dekstran, suda şişebilen ve polikatyonik özellik gösteren bir polimerdir. Son yıllarda, DEAE Dekstranın; insulin, değişik lipid yapılar, trigliserid, kollestrol... gibi spesifik yapılarla etkili kompleksleşme/etkileşme davranışları gösterdiği bulunmuş ve önemli uygulamalar gerçekleştirilmiştir. Bovine Serum Albumin (BSA) ve human serum albumin (HSA), kan plazmasında bulunan protein yapılardır. Zincir yapılarının hem asidik, hem de bazik karakterler içermesiyle ve iyonik bağlanma eğilimi göstermesiyle dikkat çekmektedirler. Bu tez kapsamında, BSA ve HSA çapraz bağlı DEAE Dekstran mikroküreleri üzerine adsorbsiyon-desorbsiyon dinamiği incelenmiş ve bu dinamiğe etki eden faktörler ile ilgili adsorbsiyon parametrelerinin tayini, adsorbsiyon niteliği (tek yada çok tabakalı adsorbsiyon), etkileşme mekanizmasının (fiziksel veya kimyasal bağlanma) ve kinetik modellemesi çalışmaları yapılmıştır. Bu tez kapsamında 1) Çözeltide Elektronik Spektroskopi (UV-vis) ile 2) Protein adsorblanmış ve desorblanmış mikroküreleri katı halde; Fourier Transform Infrared (FTIR), Elementel Analiz, X-ışınları difraksiyonu (XRD), Optik mikroskop, Taramalı elektron mikroskobu (SEM) ve Termal Yöntemler (TGA ve DSC) kullanılarak gerçekleştirmiştir.
Özet (Çeviri)
ADSORPTION OF SELECTIVE FUNCTIONALGROUPS CONTAINING SUBSTANCES ON CROSSLINKED N, N'- DIETHYLAMINOETHYL (DEAE) DEXTRAN MICROBEADS Hatice Kaplan Can ABSTRACT Dextran is a polysaccharide, which is water soluble, non-toxic, and biocompatible in biological medium and exhibits a wide spectrum in biotechnological applications, subsequently displaying an interdisciplinary nature. One of the dextran derivatives of crosslinked diethylaminoethyl (DEAE) Dextran is a water swellable polymer which shows a polycationic character. During recent years, it has been observed that DEAE Dextran exhibits complexation/interaction behaviors with specific structures like insulin, various lipid structures, triglycerides, cholesterol, etc. BSA and HSA proteins are found in blood plasma. Chain structure contains both acidic and basic characters and indicates ionic linkage affinity. In this thesis, the concept mainly involves the adsorption-desorption dynamics of BSA and HSA on the crosslinked microbeads of DEAE Dextran. Factors the influencing dynamics and determination of related adsorption parameters, quality of adsorption (mono or multilayer adsorption), interpretation of interaction mechanism (physical and chemical adsorption) and kinetic modeling was largely investigated. Thesis plan was achieved by employing 1) Spectroscopic Methods (UV-vis) in solution and 2) Fourier Transform Infrared (FTIR), Elemental Analysis, X-ray diffraction (XRD), Scanning Electron Microscopy (SEM), Optical microscopy and Thermal Methods (TGA and DSC) for structure-protein adsorbed and desorbed microbeads in solid state.