Batı Toroslar karst sistemi hidrojeolojik özelliklerinin uydu görüntülerinin sayısal analizleri ile irdelenmesi
Investigation of hydrogeologic characteristics of the Western Taurides karst system by digital analyses of satellite images
- Tez No: 131136
- Danışmanlar: PROF. DR. ALPARSLAN ARIKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Uzaktan algılama, Batı Toroslar, karst, hidrojeoloji, uydu görüntüleri, Landsat TM, ASTER, Remote sensing, Western Taurids, karst, hydrogeology, satellite images, Landsat TM, ASTER
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
BATI TOROSLAR KARST SİSTEMİ HİDROJEOLOJİK ÖZELLİKLERİNİN UYDU GÖRÜNTÜLERİNİN SAYISAL ANALİZLERİ İLE İRDELENMESİ Hayati Koyuncu ÖZ Yeryüzünden yansıtılan ve yerden yayılan değişik dalga boylarındaki elektromanyetik radyasyonun ana veri tabanı olarak kullanıldığı bu çalışmada, Antalya-Batı Toroslar karst kuşağı içerisinde kalan su havzalarında bölgesel yeraltısuyu dolaşım sisteminin olası akım yönleri, beslenme ve boşalım alanları, su noktaları arasındaki olası hidrojeolojik ilişkiler ve yeraltısuyu akımını kontrol eden ikincil porozitenin ve/veya karst kanal sisteminin gelişmiş olabileceği zonlar, MODIS, Landsat TM ve ASTER uydu görüntülerinin sayısal analizleri ile araştırılmıştır. Bu amaçla, bölgesel çizgisellik, toprak nemliliği, yüzeye yakın yeraltısuyunun göstergesi olabilecek bitki örtüsü ve yüzey sıcaklığı anomalileri, arazi örtüsü ve kullanımı analizleri, amaca uygun seçilmiş dalga boylarına ait görüntü bantları kullanılarak, bilgisayar ortamında sayısal olarak gerçekleştirilmiştir. Bölgesel ölçekte türetilen bu veri setleri ve sonuçları, mevcut konvansiyonel verilerle bir coğrafi bilgi sisteminde bütünleştirilmiş ve karst yeraltısuyu sisteminin yukarıda adı geçen unsurları ve özellikleri bölgesel bir sentez içerisinde irdelenmiştir. Ayrıca, görüntü analizlerinden belirlenen statik yüzey özelliklerini dinamik yeraltı koşulları ile ilişkilendiren ve bölgesel karst hidrodinamiğini yansıtan kavramsal bir hidrojeolojik model, sonuçların bütünleştirilmesi ve topluca değerlendirilmesi ile geliştirilmiştir. Sözkonusu kavramsal modelde çalışma alanı içerisinde kalan havzalardaki yeraltısuyunun olası akım yönleri, beslenim ve boşalım alanları, akım-litoloji ve yapısal unsurlar arasındaki etkileşimler, yüzey suları ile yeraltısuyu arasındaki ilişkiler hakkında değerlendirmeler de bulunulmuştur. İnceleme alanında tektonik süreçler sonucunda kireçtaşlarında oluşan ekaylanma ve blok yapısı, bölgesel ve yerel yeraltısuyu akımını düzenleyen en önemli yapısal unsurlar olarak değerlendirilmiştir. Her bir blok, blok eğim yönüne paralel çizgisellikler ile bunları kesen diğer çizgisellikler ve çîzgisel unsurlar ile birlikte yüzeyden süzülen suları toplayan yeraltısuyu drenaj sisteminin birincilgüzergahlarını oluşturduğu düşünülmektedir. Bu güzergahlar boyunca hareket eden yeraltısuyu, topoğrafik kotun en düşük olduğu blok kenarındaki bölgesel faylara ve/veya çizgiselliklere ulaştığında bölgesel yeraltısuyu akımının olası su yollarını oluşturmaktadır. Bu sistemde, eğer bloklar arasında geçirimsiz birimler veya tektonik bariyerler mevcut ise ilgili blok veya bloklar büyük olasılıkla yerel bir yeraltısuyu akım sistemine sahip olacaktır. İleride bölgede yapılması düşünülen çalışmalarda bu tür ilişkiler gözönünde bulundurulmalıdır. Birbirini yaklaşık dik açılarla kesen inceleme alanı çizgisellik dokusu, karbonatlı kayaçlarda görülen bloklu yapı ile aralarında büyük olasılıkla jenetik bir ilişki olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF HYDROGEOLOGIC CHARACTERISTICS OF THE WESTERN TAURIDS KARST SYSTEM BY DIGITAL ANALYSES OF SATELLITE IMAGES Hayati Koyuncu ABSTRACT Within the scope of this study, which utilizes different wavelength of reflected and emitted electromagnetic energy as the base data, possible flow directions of the regional groundwater flow system, recharge and discharge areas, possible hydrogeologic relations between water bodies and the zones where secondary and/or conduit porosity, controlling the groundwater flow, may have developed within the karst watersheds of Antalya-Western Taurids karst region were explored by digital analysis of MODIS, Landsat TM and ASTER imagery data. For this purpose, a regional lineament, soil moisture, anomalous vegetation cover and surface temperature that may be related to near surface groundwater, land use and land cover analyses were carried out digitally on a computer using selected relevant wavelength imagery data bands. The datasets and results derived at regional scale were later transferred and integrated with existing relevant conventional datasets in a geographic information system (GIS) in order to exploit the karst groundwater system features and properties stated above in a regional synthesis. Additionally, a conceptual hydrogeological model relating the static surface features determined from the image analyses to dynamic subsurface hydrologic conditions and explaining regional karst hydrodynamics is developed by integrating and interpreting the results all together. On the conceptual model, inferences are made on the probable groundwater flow directions, recharge and discharge areas, inter-influences between flow-lithology and structural features, relations between surface waters and groundwater in the watersheds of the study area. The thrust faulting and block structure, formed in the carbonate rocks as a result of tectonic processes are considered to be the most important structural features, which control the regional and local groundwater flow in the study area. The mlineaments trending according to the dip of the each block, together with other intersecting lineaments and linear features, are deduced to be the primary routes of the groundwater drainage system collecting the infiltrated waters from surface. Groundwater moving along the above routes once reaches to the regional faults and/or lineaments, especially of the ones bordering the topographic low of the blocks, forms the potential water-ways of the regional groundwater flow system. In this scenario, if there are impervious lithologies and/or structural barriers between the blocks, then related block or blocks would have a local groundwater flow system. These kinds of relations should be considered in future studies in the region. The criss-cross lineament structure of the study area, most probably indicates that there is a genetic relationship between the lineaments and the blocky structure of the carbonate rocks.