Değişken geçirgenlikli camlar ile oluşturulan dış duvar kuruluşları ve Türkiye'deki bazı uygulamaların değerlendirilmesi
The Evaluation of exterior walls constructed by variable transmission glasses and some constructed building examples in Turkey
- Tez No: 131195
- Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ KOŞANER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Değişken Geçirgenlikli Camlar, Cam Dış Duvar Tasarımı, Dış Duvarda Performans fıUİ, Variable transmission glasses, design of glazing systems, performance requirements for exterior walls
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi DEĞİŞKEN GEÇİRGENLİKLİ CAMLAR İLE OLUŞTURULAN DIŞ DUVAR KURULUŞLARI VE TÜRKİYE'DEKİ BAZI UYGULAMA ÖRNEKLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ MİNE ZIGINDERE Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Mimarlık Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Yavuz Koşaner 2003, 155 Sayfa Bu çalışmada, Türkiye'de değişken geçirgenlikli camlar ile oluşturulan dış duvarların, dış duvar tasarım ölçütlerini karşılama kapasitelerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda varılan değerlendirme ve yorumlar, Türkiye'de yapılan cam dış duvar uygulamaları kritik tasarım ihtiyaçları ve uygulama aşamalarındaki bilimsel çalışmalar için referans olarak kullanılabilecektir. Yapılan çalışmayla, ülkemizde değişken geçirgenlikli cam dış duvar kuruluşlarında son dönem uygulamalar dökümanlandırılm ıştır. İlk bölüm, giriş bölümü olarak hazırlanmış, tez kapsamında ele alman problem tanıtılmış, sınırları ve kapsamı belirlenmiştir. İkinci bölümde, mimaride cam malzemenin cephe bileşeni olarak kullanılması ve teknolojinin cam niteliğini arttırması ile ortaya çıkan gelişmeler incelenmiştir. Bu bölümde değişken geçirgenlikli camlar tanımlanmış ve bir sınıflandırılma geliştirilmiştir. Üçüncü bölümde, Türkiye'de cam dış duvar kuruluşu ve ülkemizde değişken geçirgenlikli camların cephede kullanımı incelenmiştir. Dördüncü bölümde, dış duvardaki performans ölçütleri incelenmiş ve bir sistematik içerisinde ortaya konulmuştur. Beşinci bölüm, yapılan alan araştırmasının aşamalarını içerir. Araştırma, cam dış duvar üretim ve uygulamasında çalışan 5 Türk işletmeyi kapsar. İncelenen 15 uygulama örneğinde, dış duvar performans ölçütlerine ilişkin parametreler değerlendirme tabloları yardımıyla analiz edilmiştir. Değerlendirme tablolarında ulaşılan yorumlar, anket değerlendirmelerinin sonucudur. Alan çalışmasına konu olan uygulamaların seçilme nedenleri, karakteristikleri ve fiziksel özellikleri bu bölümde yer almaktadır. Sonuç bölümünde, incelenen her bir uygulama örneği için yapılan alan çalışmasından çıkan veriler doğrultusunda cephe kurgusunun sayısal bir sisteme dayanmayan değerlendirmesi yapılmış, öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Architecture Thesis THE EVALUATION OF EXTERIOR WALLS COSTRUCTED BY VARIABLE TRANSMISSION GLASSES AND SOME CONSTRUCTED BUILDING EXAMPLES IN TURKEY MINE ZIGINDERE Anadolu University Graduate Application of Natural and Applied Sciences Architecture Program Supervisor:Prof.Dr.Yavuz Koşaner 2003,155 pages The evaluation of exterior walls that are constructed by variable transmission glasses in Türkiye and the capacity of desing criteria of external walls are the main aims of this study. These evaluations and interpretations can be used as referances for critical desing requirements of external walls applications and for scientific researches. By this study, last term applications of variable transmission glasses in exterior walls are documanted. In the first part of this study, technological developments of glass materials and the effects of performance requirements for exterior walls on the variable transmission glass materials are determined, the aim, context and process of the thesis are explained. In the second part of this study, the usage of glass materials like facade components in architecture, developments occured from the technology for increasing the qualifications of glasses are determined. In this part, variable transmission glasses are explained and developed a classification. In the third part of this study, performance requirements for exterior walls are explained and determined in a systematic manner. In the fourth part of this study, area studies of 15 constructed buildings structured by variable transmission glasses that are researched and classified in Turkey are presented. The reason of the selection, physical and characteristic properties of this application which is become a subject in this area study are explained in this part. In the fifth part of this study, a general evaluation is made by presenting performance requirements for exterior walls in glazing systems at these buildings at the basis of data collected from the polls that are applied on 5 applier and producer Turkish companies and 50 occupants in 15 constructed buildings. In proposal and conclusion part, the determination of performance requirements for exterior walls on the variable transmission glasses are presented.