Piridinin Allium cepa kök hücrelerinin mitotik indeks ve kromozomları üzerine etkisi
The Effects of pyridine on mitotic index and chromosomes of Allium cepa root meristem cells
- Tez No: 131210
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜLYA ZEYTİNOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Piridin, Genotoksik etki, Mitotik İndeks, Allium Test, Pyridine, Genotoxic effect, Mitotic index, Allium test
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi PİRİDİNİN Allium cepa KÖK HÜCRELERİNİN MİTOTİK İNDEKS VE KROMOZOMLARI ÜZERİNE ETKİSİ SEVİM GÖKBAYRAK Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Yard.Doc.Dr. Hülya Zeytinoğlu 2003, 44 sayfa Bu tezde Piridinin Allium cepa kök hücreleri üzerine olan etkileri incelenmiştir. Piridin, yanıcı pis kokulu, renkli bir bileşiktir. Günümüz teknolojisinde, çözücü olarak, ilaç, vitamin, pestisit, herbisit, insektisit yapımında, yiyeceklerde tat verici olarak, boya ve lastik sanayide yaygın kullanılmaktadır. Bu çalışmada, piridinin soğan kök hücreleri üzerine olan etkileri incelenirken, genotoksisite belirlenmesinde, c-metafaz, yapışkanlılık, kromozom köprüsü, bozulmuş metafaz-anafaz, binüklear hücre, mikro çekirdek, mitotik indeks değerlerine bakılmıştır. Sonuçta yüksek dozlarda soğan kök hücrelerinde mitotik aktivitenin oldukça azaldığı, kromozom anomalilerinin arttığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT Master of Science Thesis THE EFFECTS OF PYRIDINE ON MITOTIC INDEX AND CHROMOSOMESOF^///k/m cepa ROOT MERİSTEM CELLS SEVİM GOKBAYRAK Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Biyology Program Advisor: Assistant Professor Hülya Zeytinoğlu 2003, 44 pages In this work, some effects of pyridine on the root tip cells were investigated. Pyridine is a flammable, colorless liquid with an unpleasant smelling. Pyridine is used as a solvent and to make many different products such as medicines, vitamins pesticides, herbicides, paints, dyes, rubber products, adhesives and food flavorings. For assessing genotoxic effects of pyridine; c-methaphase, stickiness, chromosome bridge, disturbed metaphase-anaphase, binucleate cells, micro nuclei and mitotic index were used as endpoints of genotoxicity. Thus, if it is excess doses, it prevents the mitotic activity on the root tip cells of onion plant, it depending on increase in concentration, importantly it suppressed mitotic division and induced some chromosomal abnormalities.