Bilişim teknolojilerinin uzaktan eğitimde kullanılması ve uzaktan öğretmen eğitimi uygulaması
The usage of information technologies in distance education and application of distance teacher education
- Tez No: 131219
- Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR HOŞCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Bilişim teknolojileri, hizmet içi öğretmen eğitimi, web tabanlı eğitim, uzaktan eğitim, In-Service education for teachers, web-based education, information technologies, distance education. u
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilişim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİNİN UZAKTAN EĞİTİMDE KULLANILMASI VE UZAKTAN ÖĞRETMEN EĞİTİMİ UYGULAMASI Yahya ÖZDEMİR Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bilgisayar Mühendisliği-Bilişim Anabilimdalı Danışman: Prof. Dr. Yaşar HOŞCAN 2003, 122 sayfa Bu tezde, bilişim teknolojilerinin uzaktan eğitimde uygulanması ve Milli Eğitim Bakanlığı'nda görev alan öğretmenlere yönelik web tabanlı bilgisayar okuryazarlığı hizmet içi eğitim programı önerilmektedir. Web tabanlı eğitim stratejisi alt yapısında uzaktan öğretmen eğitiminde kullanılabilecek internet ve bilişim teknolojileri ve eğitim yaklaşımları ele alınmıştır. Uzaktan öğretmen eğitiminde WTE stratejisinin tasarım sürecinde ihtiyaç analizi, model ile ilgili içerik ve etkileşim düzeni, uygulanışı, ortam analizi ve geliştirme sürecindeki internet-web teknolojileri ile düzey belirlemeye yönelik değerlendirme kriterleri açıklanmaktadır. Bu tez çalışmasında, Anadolu Üniversitesi Bilgi Yönetimi Programının, internet ortamındaki web tabanlı ders içerik sunması ve işletme deneyimi kazandırmak amacıyla kurgulanan anket çalışması ve sonuçları yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis THE USAGE OF INFORMATION TECHNOLOGIES IN DISTANCE EDUCATION AND APPLICATION OF DISTANCE TEACHER EDUCATION YAHYA ÖZDEMİR Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Computer Engineering Program Supervisor: Prof. Dr. Yaşar HOŞCAN 2003, 122 pages In this study, the application of information technologies in distance teacher education and inservice education program for web-based computer literacy are proposed to the teachers who work for the Ministry of National Education. In distance teacher education, web-based education strategy's needs analysis, content and interaction arrangement of this model, application, context analysis, internet-web information technology in the development phase and evaluation criteria for the determination of levels are explained. In this study, Web-based courses of Anadolu University Management Information Program are given in Internet and survey study for gaining business experience and results are presented.