Sepiyolitin adsorpsiyon özelliklerinin incelenmesi
Investigating the adsorption characteristics of sepiolite
  1. Tez No: 131218
  2. Yazar: ERGÜVEN GÖKHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERTUĞRUL YÖRÜKOĞULLARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Azot Adsorpsiyonu, Sepiyolit, Adsorpsiyon İzotermleri, BET, Nitrogen Adsorption, Sepiolite, Adsorption Isoterms, BET
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi SEPIYOLITIN ADSORPSIYON ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ Ergüven GÖKHAN Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Ertuğrul YÖRÜKOĞULLARI 2003, 92 sayfa Gözenekli maddelerin karakterizasyonu için kullanılan en uygun yöntemlerden biri azot adsorpsiyonudur. Sepiyolitin tabakalı ve lifsi yapısındaki lifler boyunca oluşan kanallarda adsorpsiyon olayı meydana gelmektedir. Sepiyolitlerin alındığı yataklardan kaynaklanan safsızlıklar çeşitli yöntemlerle giderilmektedir. Bu çalışmada, Eskişehir'in Ayvalı ve Gümüşkonak yörelerine ait doğal sepiyolit numunelerinin 0,1N; 0,2N; 0,5N; İN ve 2N HC1 ve H2S04 çözeltileri içerisinde geri soğutmalı sitemde karıştırılarak ve ısıtılarak aktivasyonu yapılmıştır. Asit ile muamele edilen sepiyolitlerin kurutulduktan sonra gaz adsorpsiyon cihazında azot adsorpsiyonu ile BET analiz yöntemine göre özgül yüzey alanları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis INVESTIGATING THE ADSORPTION CHARACTERISTICS OF SEPIOLITE Ergüven GÖKHAN Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Physics Program Supervisor: Prof. Dr. Ertuğrul YÖRÜKO?ULLARI 2003, 92 pages The nitrogen adsorption is one of the most useful methods in characterization of porous substances. Adsorption occurs in canals forming along fibers having layers and fibrous structure. Impurities of sepiolite originated from its deposits are eliminated by using various methods. In this study, the activation of sepiolite samples belonging to Ayvalı and Gümüşkonak regions of Eskişehir was carried out in the solutions of 0,1 N; 0,2 N; 0,5 N; 1 N and 2N HC1 and H2SO4 by mixing and heating in reflux condenser. After acid treatment to sepiolite samples and dried them, specific surface areas of these samples were investigated in gas adsorption machine according to nitrogen adsorption and BET analysis methods.