Biyolojik örneklerde (semen ve vajinal örneklerde) P30 markerinin moleküler biyoloji yöntemleri kullanarak kantitatif analizi
The Quantitative analysis of P30 marker in biological samples using molecular biology techniques
- Tez No: 131225
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MELİH ZEYTİNOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Moleküler Tıp, Biology, Molecular Medicine
- Anahtar Kelimeler: P30 (PSA), ELFA, ELİSA, Semen, Vajinal salgı, P30 (PSA), ELFA, ELISA, Semen, vaginal fluid
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BİYOLOJİK ÖRNEKLERDE (SEMEN VE VAJİNAL ÖRNEKLERDE) P30 MARKERI'NTN MOLEKÜLER BİYOLOJİ YÖNTEMLERİ KULLANARAK KANTİTATİF ANALİZİ VDLD AN VOLKAN Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Yrd.Doç.Dr. Melih ZEYTİNOĞLU İkinci Danışman: Prof. Dr. Tfilay İREZ 2003, 43 sayfa Bu çalışmanın amacı daha önceleri farklı metodlarla (Elisa, cross-over elektroforez, rocket elektroforez vb.) tanımlanan p30'un bu yöntemlerden farklı olarak ELFA yöntemi ile saptanmasıdır. Adli tıpta cinsel saldırı olaylarının saptanması oldukça geniş bir yer tutmaktadır. Bunun için çeşitli testler ile spesifik semen markerlan tespit edilmektedir. Vajinal sıvıdaki semeni ölçmek için kullanılan yöntemler asit fosfatazın (AP) enzimatik aktivitesinin biyokimyasal ölçümü ve PSA (Prostat spesifik antijen) veya monoklonal fare anti-semen 5 (MHS-5) antikorları ile seminal sıvı proteinlerinin immunoassay metodu ile saptanmasını kapsamaktadır. Çeşitli özellikteki semen ve vajinal örneklerde semen markerlarmdan p30'un ELFA ve ELİSA yöntemleri ile tayini yapılmıştır. Semen örneklerinin morfolojilerinin farklı olmasının p30 miktarını etkilemediği anlaşılmıştır. Ayrıca vajinal örneklerde zamana bağlı olarak p30 miktarının azaldığı görülmüştür,
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT Master of Science Thesis THE QANTITATTVE ANALYSIS OF P30 MARKER IN BIOLOGICAL SAMPLES (SEMEN AND VAGINAL SWAB SAMPLES) USING MOLECULAR BIOLOGY TECHNIQUES VTLDAN VOLKAN Anadolu University Graduate of natural and Applied Sciences Biology Program Supervisor: Asst Assc. Prof. Melih ZEYTİNO?LU Second Supervisor:Prof.Dr. Tûlay İREZ 2003, 43 pages The aim of this study is to identify the p30 by ELFA method which is different from Elisa, cross-over electrophoresis, rocket electrophoresis etc Determining the sexual assault events occupies very huge place in forensic science. Therefore, the specific semen markers are being determined by various tests. The methods, which is used to measure the semen in vaginal swabs, contains the biochemical measurement of enzymatic activity of acid phosphatase and determination of seminal fluid proteins by the immunoassay method with PSA or monoclonal mouse anti-semen 5 (MHS-5) anticores. The p30 as a semen marker determined by ELFA and ELISA methods in various semen and vaginal samples. It is understood that the differences of morphology of the semen samples don't affect the quantity of the p30. Besides, the quantity of p30 in the vaginal samples were observed to be reduced depending on the time.