Çevre duyarlı büro binaları ve cephe çözümlemeleri
Environmental responsive office buildings and facade analyses
- Tez No: 131226
- Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ KOŞANER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Çevre Duyarlı Büro Binaları, Cephe Tasarım Gereksinmeleri, Cephe Oluşum Seçenekleri, Cephe Çözümlemeleri
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ÇEVRE DUYARLI BÜRO BİNALARI VE CEPHE ÇÖZÜMLEMELERİ SEVİL ÖZER Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Mimarlık Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Yavuz Koşaner 2003, 125 sayfa Bu çalışmada, Çevre Duyarlı Büro Binaları 'nın cephe oluşum seçeneklerinin ve Türkiye' deki uygulama örneklerinin araştırılması amaçlanmıştır. İlk bölüm, giriş bölümü olarak hazırlanmış, tez kapsamında ele alınan problemler anlatılmış, çalışmanın kapsamı, metodu ve kurgusu belirlenmiştir. İkinci bölümde çalışmanın içinde geçen kavramların tanımlaması yapılmış, Çevre Duyarlı Büro Binalarının ve cephe oluşumlannm gelişimine yer verilmiştir. Üçüncü bölümde cephe tasarım gereksinimleri ve bu gereksinimlerin karşılanması için alınması gereken önlemler incelenmiştir. Dördüncü bölümde, cephe oluşum seçenekleri ile ilgili bir sınıflandırma yapılmış ve yapılan sınıflandırmadaki cephe oluşum seçeneklerinde cephe tasarım gereksinimleri için neler yapıldığı ortaya konulmuştur. Beşinci bölümde, Türkiye'deki Çevre Duyarlı büro binaların cephe çözümlemeleri incelenmiştir. Cephe oluşum seçeneklerinin her biri için bir örnek uygulama seçilmiştir. Seçilen örnek uygulamaların cephelerinde, cephe tasarım gereksinimleri için yapılan çözümlemeler ortaya konulmuştur. Sonuç bölümünde, cephe oluşum seçenekleri doğrultusunda ele alınan örnek uygulamaların cephelerinin, cephe tasarım gereksinimlerini nasıl yerine getirdiği özetlenmiş ve öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Architecture Thesis ENVIRONMENTAL RESPONSIVE OFFICE BUILDINGS AND FACADE ANALYSES SEVİL OZER Anadolu University Graduate Application of Natural and Applied Sciences Architecture Program Supervisor: Prof. Dr. Yavuz Koşaner 2003, 125 pages The aim of the thesis is to research the alternatives of Environmental Responsive Building's facade formation and the sample applications in Turkey. First chapter is prepared as an introduction, and the problems faced throughout the thesis are explained The content and the method of the study are determined. In the second chapter, concepts that are described in the thesis are defined, and developments of environmental responsive office building's facade analysis are discussed. In the third chapter, requirements of facade design and the steps that are to be taken to meet these requirements are discussed. In the fourth chapter, alternatives of the facade formation are classified, and the carried out works of facade design requirements are explained for these classifications In the fifth chapter, solutions of environmental responsive building's facade formations are examined. A sample application for each one of facade formation alternatives is selected. In the facade of the selected sample applications, all the solution techniques for the facade formation design requirements are discussed. In the conclusion chapter, The summary of how the facade of sample applications are carried out in the direction of facade design requirements are given. The way of solutions are briefly explained and new solutions are proposed. Keywords : Environmental Responsive Office Buildings, Facade Design Requirements, Facade Formation Alternatives, Facade Analyses.