Kompozit zil tipi transdüserde kapak geometrisine dayalı optimizasyon çalışmaları
Design optimization of composite cymbal type piezoelectric transducer based on cap geometry
- Tez No: 131230
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDIN DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
- Anahtar Kelimeler: Flextensional Transducer, Actuators, FEA 11
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KOMPOZİT ZİL TİPİ TRANSDÜSERDE KAPAK GEOMETRİSİNE DAYALI OPTİMİZASYON ÇALIŞMALARI ZİYA ÖZGÜR YAZICI Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Aydın Doğan 2003, 89 sayfa Genellikle düşük kaybı gösteren yüksek Q değeri transdüser uygulamalarında aranılan özelliktir. Ancak, aynı zamanda sualtı akustik uygulamaları için geniş bant aralığı da istenilen özelliktir. Bundan dolayı Q değeri geniş bant aralığı elde etmek için düşük olmalıdır. Cymbal transdüser hidrofon olarak en yüksek yaralılığa ve de sualtı projektör uygulamalarında büyük bir potansiyele sahiptir. Ancak standart cymbal transdüserin Q'su 10'dan büyüktür ve bu transdüser için bir dezavantajdır. Bu incelemede cymbal transdüserin kapaklarının altındaki cavity boşluk visko-elastik bir sönümlemeye neden olması için polimerik bir malzeme ile kısmen doldurulmuştur. Buna ek olarak, zil tipi transdüserin diğer karakteristikleri de incelenmiştir. Bu karakteristik özellikler deplasman, kuvvet ve rezonans frekansıdır. Transdüserde farklı kapak kalınlığı, oyuk çapı, oyuk derinliği, düz yüzey çapı ve piezoelektrik disk çapı kullanılarak özellikler değiştirilebilmektedir Tüm deneysel çalışmalar ANSYS FEM kodlarıyla gerçekleştirilmiştir. Sonuç olarak, geometrik boyutların değiştrilmesiyle karakteristiklerin değiştiği görülmüştür. Anahtar Kelimeler : Esnek Transdüserler, Tepkileyiciler, Sonlu Elemanlar Analizi
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis DESIGN OPTIMIZATION OF COMPOSITE CYMBAL TYPE PIEZOELECTRIC TRANSDUCER BASED ON CAP GEOMETRY ZİYA ÖZGÜR YAZICI Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Ceramic Engineering Program Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Aydın Doğan 2003, 89 pages In general, high Q is a desired property for transducer application, which is the indication of low loss. However, for the underwater acoustic applications wide bandwidth also is a desired property. Therefore, the Q values should be low to achieve wide bandwidth. Cymbal transducer has the highest figure of merit as a hydrophone and as well as huge potential for underwater projector applications. However, Q of the standard cymbal transducer is bigger than 10 and it is a disadvantage of this transducer. In this investigation, cavity beneath the metal endcaps of the cymbal transducer were partially filled with polymeric media to cause visco-elastic damping. In addition, the other characteristics of cymbal transducer were investigated. These characteristics are displacement, generative force and resonance frequency. It is possible that these properties can be changed when using different endcap thickness, cavity diameter, cavity depth, flat surface diameter and piezoelectric disk thickness. All the experiments were performed with ANSYS FEM codes. As a result, it was seen that characteristics were changed with changing geometric size.