Yüz resmi arşivlemeye yönelik görüntü sıkıştırma
Segmentation based coding of human face images for retrieval
- Tez No: 131229
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER NEZİH GEREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: İnsan Yüzü Resimleri, Görüntü Bölütleme, Sıkıştırma, Vektör Nicemleme, Human Face Images, Image Segmentation, Compression, Quantizing and indexing u
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi YÜZ RESMÎ ARŞİVLEMEYE YÖNELİK GÖRÜNTÜ SIKIŞTIRMA HATİCE ÇINAR Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektrik-Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Ömer Nezih Gerek 2003, 60 sayfa Bu çalışmada insan yüzü resimlerinde, göz, kaş, burun, dudak gibi yüz bölgelerinin ayrı ayrı değerlendirildiği bir kodlama yöntemi geliştirildi. Bu uygulanan yöntemin genel amacı diğer sıkıştırma yöntemleriyle karşılaştırılabilinir sonuçlar elde edilmesi olmuştur. Bölgeler yüz resimlerinden çıkarıldıktan sonra her ayn bölgenin kodlanması amacıyla, çeşitli vektör nicemleme yöntemleri kullanıldı. Yüz resimlerinin geriye kalan bölgelerinin arasında çıkarım sonucu oluşan boşluklar uygun bir aradeğerleme ile dolduruldu. Daha sonra geri kalan yüz resminin entropisinin düştüğü gözlenerek ayrı bir yöntemle kodlandı. Ayrıca yüz bölütlerinin ayn kodlanması kolay bir görüntü geri elde etme sistemine ulaşılmasını sağladı. Yüz resmindeki belirleyici özellikler olan organların vektör nicemlenmesiyle yüz benzerlikleri bilgisine karşılık gelen dizinler elde edildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis SEGMENTATION BASED CODING OF HUMAN FACE IMAGES FOR RETRIEVAL HATİCE ÇINAR Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Electrical and Electronics Engineering Program Supervisor: Assist. Prof. Ömer Nezih GEREK 2003, 60 pages In this study, a coding method for human face images by segmenting the face regions such as eyes, eyebrows, mouth, etc is introduced. Each segmented region is removed from the face image, and these small images are coded using various vector quantization techniques. The removed segments on the human face are interpolated smoothly. Then the residual face image is observed to have reduced entropy and therefore it is encoded separately. The overall method is found to achieve comparable compression ratios with compatible general purpose coding methods. Furthermore, the distinct encoding of face segments enables us to accomplish an efficient face image retrieval system. Vector quantization of semantically meaningful face regions is observed to supply indexes that correspond to information about face similarities.