Hammaddelerin firit özellikleri üzerine etkisi
Effects of the raw materials on the properties of frits
  1. Tez No: 131231
  2. Yazar: SEMA KULA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURAN AY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Firit, Duvar Karosu Sırı, Isı Mikroskobu, Sertlik, Frit, Wall Tile Glaze, Hot Stage Microscope, Hardness
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi HAMMADDELERİN FİRİT ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ SEMA KULA Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Seramik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Nuran AY 2002, 67 sayfa Seramik sektöründe önemli bir yer tutan tirit, suda çözünen maddeleri çözünmez bileşiklere dönüştürmek, zehirli maddeleri zararsız hâle getirmek, sırlarda pişme sıcaklığını düşürmek, renkli sırlarda homojenlik elde etmek için kullanılır. Firit farklı hammaddelerle hazırlanabilir ve başlangıç hammaddelerinin özellikleri son ürüne yansır. Bu çalışmada; bir standart şeffaf sırda yer alacak firit reçetesi belirlenmiştir. Reçetedeki B203 miktarı sabit kalacak şekilde B203, Na20 ve K20 farklı hammaddelerden sağlanarak firit kompozisyonları hazırlanmıştır. B2O3 kaynağı olarak üleksit, boraks ve borik asit, Na20 kaynağı olarak Na-feldispat ve Na2C03, K20 kaynağı olârakta KNO3, K-feldispatın kullanıldığı firit harmanlan 1450 T' de ergitilerek suya dökülmüş ve firit elde edilmiştir. Firitlerden hazırlanan sırlar astarlı duvar karosu bünyelerine uygulanarak pişirilmiş ve firit hammaddelerinin son ürünün özellikleri üzerindeki etkileri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis EFFECTS OF THE RAW MATERIALS ON THE PROPERTIES OF FRITS SEMA KULA Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Ceramic Engineering Programme Supervisor: Prof. Dr. Nuran AY 2002, 67 pages Frit which has an important place in the ceramic industry is used to convert soluble materials to insoluble components, to make toxic materials non toxic, to decrease glossing temperature of glaze and to obtain homogeneity in coloured glazes. Frit can be prepared by using different raw materials and their properties will affect the properties of final product. In this study, a transparent fritted glaze composition has been defined as a standard. B20?, Na20 and K20 in frit recipes (at the constant level of B20?) were obtained from different raw materials and frit composition were prepared. Frit blends have been prepared by using ulexit. borax and boric acid as a source of B203, KNO3 an K- feldspar as a source of K20, Na2C03 and Na-feldspar as a source of Na20. Blends have been melted at 1450°C and casted in to water. Glazes containing by frits have been applied on engobed wall tile bodies and fired. The effects of frit raw materials on final product's properties were investigated.