Topraktan izole edilen bakterilerden PHB üretimi
PHB production bacteria isolated from soil
  1. Tez No: 131233
  2. Yazar: HAKAN BAHAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MERİH KIVANÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Polihidroksibütirik asit (PHB), Biyoplastik, Polyhydroxybutryic acid (PHB), Bioplastic
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi TOPRAKTAN İZOLE EDİLEN BAKTERİLERDEN PHB ÜRETİMİ HAKAN BAHAR Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Merih KIVANÇ 2003, 69 sayfa Polihidroksialkanoatlar (PHA) ailesinin en iyi bilinen üyesi olan Poly 3-hidroksibütirat (PHB) farklı mikroorganizmalar tarafından intraselular olarak sentez edilerek biriktirilen karbon ve enerji depo materyali olarak kullanılır. Ham materyallerden biyoindirgenebilir ve biyouyumlu plastik materyalin üretilebilmesi son derece verimli olabilmesi nedeni ile son zamanlarda çok fazla ilgiyi üzerine çekmektedir. PHB yi içeren olası uygulamalar; paketleme elemanları, biyoindirgenebilir taşıyıcılar (kontrollü ilaç salınımı), tek kullanımlık malzemeler, cerrahi uygulama materyalleri (iplik,iğne), cerrahi tamponlar ve kemik kaplamalar olarak sıralanabilir. Bu çalışmada farklı bölgelerden alman toprak örneklerinden izole edilen bakterilerin PHB üretim yetenekleri incelenmiştir. PHB üretimi için melas, peyniraltı suyu, şeftali pulbu gibi farklı substratlann kullanılabilirliği araştırılmıştır. Temel mineral ortamda çalkalamak kültürde %72.2 PHB verimi elde edilirken fermentörde elde edilen verimler çok düşük olmuştur.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT Master of Science Thesis PHB PRODUCTION BY BACTERIA ISOLATED FROM SOIL HAKAN BAHAR Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Biology Program Supervision Prof. Merih KIVANÇ 2003, 69 pages Poly 3-hydroxybutyrate (PHB), the best known member of the Polyhydroxyalkanoates (PHA), is an energy and /or carbon storage material synthesized and intracellulary accumulated by numerous microorganisms. It has been drawing much attention as a good candidate for biodegradable and biocompatible plastic material which can be produced from renewable raw materials. Possible applications of PHB include the following: packaging films and containers, biodegradable carriers for controlled chemical and drug release, disposable items, surgical pins and sutures, wound dressings and bone replacements. In this study, production capability of different bacteria which were isolated from various areas in Turkey was examined. Availability of different substrates (molasses, whey, peach pulp) to produce PHB production were examined. In shaking culture by using basal mineral media, 72.2% yield was obtained. On the other hand, less yield was obtained when the fermentor was used for the production of PHB.