Zeolit esaslı seramik nem sensörü üretimi ve uygulaması
The Production and applications of ceramic humidity sensor based on artificial zeolite
  1. Tez No: 131234
  2. Yazar: ÖMER FARUK TÜRKSEVER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDIN DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Zeolit Y, Nem Sensörü, Zeolite Y, Humidity Sensors
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Yapay zeolitler ve doğal zeolitlerin neme karşı duyarlılığı bilinen bir gerçektir. Farklı katkı maddeleri kullanılarak hazırlanan yüzeliden fazla yapay zeolit türü vardır. Bu çalışmada hidrojen katyonu içeren zeolit Y tozunun nem sensörü olarak kullanabilirliği araştırıldı. Zeolit Y tozu standart tekniklerle (XRD, EDX, DTA-TG, SEM) karakterize edilerek ticari nem sensor hammaddeleri ile karşılaştırıldı. Zeolit Y tozunun nem sensörü üretiminde kullanılabilirlik kapasitesini belirlemek için serbest toz modeli geliştirildi. Sonra farklı iki yöntem kullanılarak sensör numuneleri üretildi. Ölçümler için rezistif esaslı çalışan elektronik devre ve kontrollü nem kabini tasarlandı. Nem kabini içerisine sabitlenen referans nem sensörü ile üretilen sensör numunelerinin elektriksel özellikleri (cevap verme süresi, hassasiyet ve çalışma aralığı) osilaskopla ölçüldü. Elde edilen bilgiler frekans-bağıl nem grafiklerine dönüştürüldü. Sonuç olarak serbest toz modeline göre zeolit Y tozunun nem sensörü üretiminde kullanılabileceği belirlendi. Fakat elektriksel özelliklerin daha hassas ölçülebilmesi ve tekrarlanabilir sonuçların elde edilebilmesi için yeni yöntemlerin geliştirilmesi gerektiği belirlendi.
Özet (Çeviri)
Both natural and synthetic zeolites are sensitive to humidity. There are more than hundred and fifty artificial zeolite types, which are prepared by using different additives. In this study, zeolite Y that consists of hydrogen cation was used for fabricating humidity sensors. First of all, zeolite Y powder was characterized by standard techniques (XRD, EDX, DTA-TG and SEM) and compared with the commercial raw materials presently used for humidity sensor applications. A free powder model was developed to determine the ability of zeolite Y powder as a humidity sensor. After that, samples were prepared by two different methods. A humidity chamber and a resistive based electronic circuit were designed for the measurements. The reference sensor and the samples produced were set in the humidity cabin and their electrical properties (response time, sensitivity and working range) were investigated on oscilloscope. The study points that; zeolite Y powder can be used to produce humidity sensors. But it is necessary to develop new methods to achieve high sensitivities and reproducibility.