Elementel demir üzerinde Cr(VI)'nın indirgenmesi ve yüzey oksitlerinin reaksiyon hızına etkileri
Reduction of chromium(VI) on elemental iron and the effects of surface oxides on reaction rate
- Tez No: 131235
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SİBEL ULUDAĞ DEMİRER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Krom (VI), Elementel Demir, Ferro demir (Fe(II)), Reaksiyon Kinetiği, İndirgenme Reaksiyonu, Chromium (VI), Elemental Iron, Ferrous Iron (Fe
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ELEMENTEL DEMİR ÜZERİNDE KROM (VI)*NIN İNDİRGENMESİ VE YÜZEY OKSİTLERİNİN REAKSİYON HIZINA ETKİLERİ SERPİL ŞENTÖREGİL Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Sibel ULUDAĞ DEMİRER 2003, 72 sayfa Bu çalışmada, tipik yeraltı suyu koşullarında elemente! demir (Fe°) kullanılarak Cr(VI)'nm giderimi çalışılmıştır. İyonik gücün, çözünmüş oksijenin, Fe° yüzey pasifleşmesinin ve Fe° parçaeıklannm yükseltgenmesiyle oluşan Fe(JI)'nin Cr(VT) giderim hızına etkileri, kirletilmiş yeraltı suyundan Cr(\T)'nın arıtımı için tasarlanmış Fe° dolgulu reaktif bariyerin performansım anlamak için araştırılmıştır. Sonuçlar, Cr(VI) gideriminde Fe° kadar Fe(n)'nin de etkili bir indirgeyici madde olduğunu ve Cr(VI) giderilme hızını iyonik gücün arttırdığını, çözünmüş oksijenin yavaşlattığını, Fe° yüzey pasifleşmesinin ise etkilemediğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis REDUCTION OF CHROMIUM (VI) ON ELEMENTAL IRON AND THE EFFECTS OF SURFACE OXTOES ON REACTION RATE SERPİL ŞENTÖREGİL Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Environmental Engineering Program Supervisor: AssistProf. Sibel ULUDA? DEMİRER 2003, 72 pages In this study, the removal of Cr(VI) by using elemental iron (Fe°) has been studied in typical groundwater conditions. The effects of ionic strength, dissolved oxygen, surface passivation of Fe° and the presence of Fe(TI) as a result of the oxidation of the Fe° particles on the removal rate of Cr(VI) have been investigated to understand the performance of a Fe° packed reactive barrier installed to treat Cr(VI) contaminated groundwater. The results showed that Fe° as well as Fe(II) are both effective reducing agents in the removal of Cr(VI) and it has been determined that the removal of Cr(VT) has increased in the solutions with ionic strength of 0,01 M, slowed down in the presence of dissolved oxygen and the passivation of Fe° surface has not affected the removal of Cr(VI) in the conditions as specified in this study.