Bir uçağın koordineli dönüşünün model referanslı kontrolü
Modeling and control of an aircraft for coordinated turn by model reference control
  1. Tez No: 131264
  2. Yazar: HAKAN KORUL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OSMAN PARLAKTUNA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sivil Havacılık, Civil Aviation
  6. Anahtar Kelimeler: Transfer Matrisi, Uçuş Kontrol Sistemi, Model Referans Kontrol, Transfer Matrix, Flight Control Systems, Model Reference Control 11
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sivil Havacılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZET Doktora Tezi BİR UÇAĞIN KOORDİNELİ DÖNÜŞÜNÜN MODEL REFERANSLI KONTROLÜ HAKAN KORUL Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Sivil Havacılık Anabilim Dalı Danışman: Yrd.Doç.Dr.Osman PARLAKTUNA 2003, 83 sayfa Bu tezde bir uçağın boyutsuz kararlılık türevlerinden oluşan katsayılara sahip pay ve payda polinomu biçimindeki transfer fonksiyonlarından oluşan transfer matrisi yapısının modellenmesi ve kontrolü ele alınmıştır. Sistemin dinamik denklemleri Newton'un ikinci yasasından başlayarak türetilmiş ve sistemin dinamiği doğrusal durum uzayı modeli ile gösterilmiştir. Uçağın doğrusallaştırılmış dinamik denklemlerinden türetilmiş transfer matrisi, MATLAB dilinde hazırlanan bir benzetim programı yardımıyla çözülerek sistemin tepkisi bulunmuştur. Uçağın koordine viraj hareketi yapmasını sağlamak üzere model referans tekniğinden oluşturulmuş kontrol kuralını kullanan bir uçuş kontrol sistemi tasarlanmıştır. Tasarlanan kontrolörler için sistemin benzetimi yapılarak elde edilen sonuçlar sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD Thesis MODELING AND CONTROL OF AN AIRCRAFT FOR COORDINATED TURN BY MODEL REFERENCE CONTROL HAKAN KORUL Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Civil Aviation Program Supervisor: AssocProf.Osman PARLAKTUNA 2003, 83 pages In this thesis, modeling and control of an aircraft is considered. The aircraft is planned to make a coordinated turn with a single command of control system or pilot. The system is modelled by transfer matrix and the dynamics of the system is represented as transfer functions whose transfer function parameters are made of dimensionless stability derivatives. Dynamics of the aircraft and controller are solved by a simulation program developed in MATLAB in order to find the response of the system. A model reference controller is designed for multi-input multi-output system to achieve a wing level steady turning flight Simulation results for the designed controller are presented.