Çok bileşenli polimerlerin nötron ve x-ışınları saçılma deneyleriyle irdelenmesi
Investigation of multi-component polymers and its melts by using neutron and x-ray scattering
  1. Tez No: 131263
  2. Yazar: OĞUZ ERTUĞRUL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET TOMBAKOĞLU, PROF. DR. KUDRET ÖZDAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Polimer, Nötron Saçılma, Faz Geçişleri, Yapı Faktörü, RPA, Polymer, Neutron Scattering, Phase Transition, Form Factor, RPA
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZET Doktora Tezi ÇOK BİLEŞENLİ POLİMERLERİN NÖTRON VE X-ISINLARI SAÇILMA DENEYLERİYLE İRDELENMESİ OGUZERTUGRUL Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı Danışman: Doç.Dr. Mehmet TOMBAKOĞLU II. Danışman: Prof. Dr. Kudret ÖZDAŞ 2003, 77 sayfa Bu tezde çok bileşenli polimerler ve polimer karışımları incelenmiştir. Polimerlerin yapısını ve bazı dinamik özeliklerini tayin eden istatistiksel parametreler irdelenmiştir. Yapı faktörünün içinde bulunan bu parametreler Gauss ve RPA tabanlı bir model ile saptanmıştır. Polimerlerden yapılan nötron ve X- ışınları saçılma deneyleriyle modelin tutarlılığı saptanmıştır. Özellikle ikili-blok kopolimer ve ikili homopolimer karışımları için öngörülen sonuçların deneysel verilerle tam bir uyum içinde oldukları görülmüştür. İkili-blok kopolimerler için mikro faz geçişi ve bu geçişte sıcaklık ve polidispersitenin rolü gösterilmiştir. Benzerince ikili homopolimer karışımları içinde makro faz geçişi, jirasyon yarıçapları ve bunlar üzerindeki sıcaklığın etkisi saptanmıştır. İstatistiksel parametrelerin, hem polimerin topolojisine hemde bulundukları ortamın özelliklerine olan bağımlılığı gösterilmiştir. Böylece farklı denge durumlarını tek bir model ile betimleyebilme olanağı elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis INVESTIGATION OF MULTI-COMPONENT POLYMERS AND ITS MELTS BY USING NEUTRON AND X-RAY SCATTERING O?UZ ERTU?RUL Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Physics Program Supervisor: Assoc. Prof.Mehmet TOMBAKO?LU Second Supervisor: Prof. Kudret ÖZDAŞ 2003, 77 pages In this thesis, multi-component polymers and its melts are considered. Statistical properties and parameters that determine the configuration of polymers and their dynamical properties are investigated. These parameters are developed on the basis of Gaussian distribution and RPA. The consistency of the model was then determined by comparing its predictions with the experimental results. It is shown that the predictions and the ability of the model for di-block copolymers and binary mixture of two different homopolymers are in perfect harmony with the experimental data. Micro phase transition for the di-block copolymers and the effect of both temperature and polydispersity on this phenomena were demonstrated. Additionally, macro phase transition and radii of gyration of each components for the binary mixture of two different homopolymers were determined and the effect of temperature on these was shown. The dependence of the statistical parameters on the configuration of polymers and the external parameters was also demonstrated. Therefore, we are able to describe the system of being different equilibrium states with one single model.