Epileptik olan ve olmayan dört-sekiz yaş arası çocuklarda görsel algılama davranışının incelenmesi
A Study of visual perception behavior of four-eight years old epileptic and non-epileptic children
- Tez No: 131310
- Danışmanlar: PROF. DR. NERİMAN ARAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ev Ekonomisi, Home Economics
- Anahtar Kelimeler: Early Childhood Period, Epileptic Child, Difficulty in Learning, Visual Perception
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ev Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi EPİLEPTİK OLAN VE OLMAYAN DÖRT-SEKİZ YAŞ ARASI ÇOCUKLARDA GÖRSEL ALGILAMA DAVRANIŞININ İNCELENMESİ Tülay KESKİN ÇALIK Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Ev Ekonomisi (Çocuk Gelişimi) Anabilim Dalı Danışman : Prof.Dr. Neriman ARAL Araştırmada, epileptik olan ve olmayan çocukların görsel algılama davranışını belirlemek ve bazı değişkenlerin görsel algılamada fark yaratıp yaratmadığını incelemek amaçlanmıştır. Araştırmaya, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nöroloji polikliniğinde tedavi gören dört-sekiz yaş arasındaki epileptik çocuklar ile aynı fakültenin Çocuk Polikliniğine muayene için gelen aynı yaş grubundaki sağlıklı çocuklar dahil edilmiştir. Epilepsi nöbeti geçiren ve geçirmeyen çocuklar yaş, cinsiyet, zeka düzeyi açısından eşleştirilmeye çalışılmıştır. Anne babası ile birlikte yaşayan, epilepsi nöbeti dışında ikinci bir engeli olmayan, zeka bölümü 70'in üzerinde olan ve çocuk nöroloji polikliniğinde tedavi gören 64 (30 kız, 34 erkek) çocuk ile benzer koşullan sağlayan ve çocuk polikliniğine 1 Şubat 2001-30 Kasım 2001 tarihleri arasında muayene için gelen sağlıklı 71 (33 kız, 38 erkek) çocuk olmak üzere, toplam 135 çocuk örnekleme dahil edilmiştir. Araştırmaya dahil edilen çocuklara“Frostig Görsel Algılama Testi”“WISC-R Zeka Testi”,“Peabody Zeka Testi”ve“Genel Bilgi Formu”uygulanmıştır. Yapılan analiz sonucunda epilepsi nöbeti geçiren çocukların epilepsi nöbeti geçirmeyen çocuklara göre görsel algı düzeyinin daha düşük olduğu saptanmıştır. Epilepsi nöbeti geçiren ve geçirmeyen çocuklar eğitim düzeyine göre karşılaştırıldığında, eğitim alan çocukların görsel algısının daha iyi olduğu bulgular arasındadır. 2003, 84 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Erken Çocukluk Dönemi, Epileptik çocuk, Öğrenme Güçlüğü, Görsel Algı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis A STUDY OF VISUAL PERCEPTION BEHAVIOR OF FOUR-EIGHT YEARS OLD EPILEPTIC AND NON-EPILEPTIC CHILDREN Tülay KESKİN ÇALIK Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Home Economics (Child Development) Supervisor: Prof. Dr. Neriman ARAL The study is aimed at determining the visual perception behavior in epileptic and non- epileptic children and finding whether some variables cause differences in visual perception or not. 4-to 8-year old epileptic children treated in Child Neurology Polyclinic of Samsun Ondokuz Mayıs University Faculty of Medicine and the healthy children who have come to the Child Polyclinic of the same faculty for examination were involved in the investigation. The children having experienced an epileptic attack and those who have not were attempted to be matched in terms of age, gender and intelligence level. A total of 135 children were included in the group, 64 (30 female, 34 male) of which were living with their parents, did not have any other disorders without epilepsy, have an intelligence quotient of more than 70 and were being treated in child neurology polyclinic, and 71 (33 female, 38 male) of which were healthy children, who provide the same conditions and came to the polyclinic for examination between Feb 1, 2001-Nov 30, 2001.“Frostig Visual Perception Test”, WISC-R Intelligence Test“,”Peabody Intelligence Test“ and ”General Information Form" were applied to the children involved in the investigation. As a result of an analysis carried out, children having experienced an epileptic attack were found to have a lower visual perception level than those who have not. When the epileptic and non-epileptic children are compared to each other in terms of level of education, educated children were found to have a better visual perception. 2003, 84 pages