Türkiye'de tescilli arpa çeşitlerinin Rhynchosporium yaprak lekesi hastalığına karşı reaksiyonlarının belirlenmesi
Assessment of the reactions of registered Turkish barley cultivars to scald
- Tez No: 131309
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AZİZ KARAKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Scald, Rhynchosporium secalis, barley cultivars, disease resistance, isolate virulence
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi TÜRKİYE' DE TESCİLLİ ARPA ÇEŞİTLERİNİN RHYNCHOSPORİUM YAPRAK LEKESİ HASTALIĞINA KARŞI REAKSİYONLARININ BELİRLENMESİ Zafer Mert Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bitki Koruma Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Aziz KARAKAYA Türkiye'de 37 arpa çeşidi ve 2 çeşit adayının sera koşullarında fide döneminde arpa yaprak lekesi hastalığı etmeninin 5 izolatı ve bunların karışımına karşı reaksiyonları belirlenmiştir. İzolatlar Ankara ili civarından toplanmıştır. Çalışmanın ilk aşamasında 3 farklı arpa çeşidi üzerinde 7 değişik spor yoğunluğu kullanılarak yürütülen çalışmada 500.000 spor/ml inokulasyon için en uygun spor yoğunluğu olarak belirlenmiştir. Çeşitlerin test edildiği ikinci aşamada bu hastalığa karşı çeşitlerin gösterdiği reaksiyonlar arasında farklılıklar görüldüğü gibi, her bir çeşit düzeyinde izolatlar arasında da patojenisite yönünden farklılıklar belirlenmiştir. Çeşitler içerisinde 7 çeşit ve 1 çeşit adayı kullanılan tüm Rhynchosporium secalis izolatlan ve bunların karışımından oluşan populasyona karşı dayanıklı bulunmuştur. Bu çeşitler Erginel 90, Şahin 91, Kıral 97, Akhisar 98, Çetin 2000, Çumra 2001, Avcı 2002 ve çeşit adayı Aday 4' tür. İzolatlar arasında A5 en virulent izolat olarak görülürken, izolatlann karışımından oluşan populasyonun virulensi en düşük olmuştur. 2003, 58 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Arpa yaprak lekesi, Rhynchosporium secalis, arpa çeşitleri, hastalıklara dayanıklılık, izolat virulensi
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis ASSESSMENT OF THE REACTIONS OF REGISTERED TURKISH BARLEY CULTIVARS TO SCALD Zafer Mert Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Plant Protection Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Aziz KARAKAYA The reactions of 37 cultivars and 2 candidate lines of barley in Turkey to 5 scald (Rhynchosporium secalis) isolates and their mixture were determined with assays under greenhouse conditions. Isolates were collected from Ankara province and surrounding areas. In the first part of the study optimum spore concentration was determined for seedling tests. Seven different spore concentrations on 3 different barley cultivars were tested. 500 000 spores/ml were found to be the most suitable spore concentration for resistance studies. In the second part of the study barley cultivars were tested for their reactions to scald. There were clear differences among the reactions of the cultivars to the isolates of the fungus. Also, isolates showed differences in pathogenicity for each cultivar. Among the all cultivars, 7 cultivars and 1 candidate line were found to be resistant to all isolates and their mixture. These cultivars were Erginel 90, Şahin 91, Kıral 97, Akhisar 98, Çetin 2000, Çumra 2001, Avcı 2002 and the candidate Aday 4. Among the isolates, A5 was found to be the most virulent isolate. Virulence of the mixture of the isolates was found to be the lowest. 2003, 58 pages