Tüketicilerin hızlı hazır (fast food) yiyecek tercihleri
The Research on fast food preferences of the consumers
- Tez No: 131376
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN SAİP SÜRÜCÜOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ev Ekonomisi, Home Economics
- Anahtar Kelimeler: Consumers, fast food products, fast food preferences
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ev Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beslenme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi TÜKETİCİLERİN HIZLI HAZIR (FAST FOOD) YİYECEK TERCİHLERİ ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA Hülya BOĞAZ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Ev Ekonomisi (Beslenme) AnabiKm Dal» Danışman: Prof.Dr. Metin Saip SÜRÜCÜOĞLU Bu araştırma, tüketicilerin hızlı hazır (fast food) yiyecek tercihlerini belirlemek amacıyla 18 yaş ve üzeri yaşlarda bulunan 200 erkek ve 200 kadın olmak özere toplam 400 tüketici üzerinde yürütülmüştür. Araştırma verilerinin elde edilmesinde anket formu kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarından elde edilen verilere göre; erkek tüketicilerin ortalama yaşı 28.1R±0.630, kadm tüketicilerin ortalama yaşı 26.65+0.542'dir. Tüketicilerin % 51.70'inin yüksekokul mezunu, % 44.50'sinin bir işte çalıştığı, % 63.75'inin bekar olduğu saptanmıştır. Tüketicilerin % 38.00'inin sürekli sigara içtiği, % 36.00'sunn hiç alkol kullanmadığı, % 58.00'inin günde üç öğün yemek yediği ortaya çıkarılmıştır. Tüketicilerin en çok kebap-köfte restoranı (549 puan) ile hamburger restoranına (480 puan) gitmeyi tercih ettikleri belirlenmiştir. Geleneksel fast food türü yiyecekler içinden en çok et döner (614 puan), ızgara köfte (438 puan) ve tavuk döner (325 puan); batı tarzı yiyecekler içinden en çok hamburger (575 puan), patates kızartması (411 puan) ve tavukburger (325 puan) tercih ettikleri bulunmuştur. Tüketicilerin en çok tercih ettikleri içecek koladır (575 puan). Bunu sırasıyla ayran (448 puan), taze meyve suyu (218 puan) ve diyet kola (196 puan) izlemektedir. 2003, 71 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Tüketiciler, hızlı hazır yiyecekler, hızlı hazır yiyecek tercihleri.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE RESEARCH ON FAS FOOD PREFERENCES OF THE CONSUMERS Hülya BO?AZ Ankara University Graduate School of Natural ami Applied Sciences - Department of Home Economics (Nutrition) Supervisor Prof Dr. Metin Saip SÜRÜCÜOGLU This research covers a total of 400 persons, which contains 200 males and 200 females who are at the age of 18 and over and aims at determining the“fast food”preferences of ' these consumers. A questionnaire was developed and used, to gather data for use in the research. According to data garnered during the research study, it is computed that, the average age of the male consumers covered by the research conducted, is 28. 18+0.630 and the average age of female consumers is 26.65+0.542. Furthermore, it is observed that, of these consumers, 51.70 % are graduates of a higher education school; 44.50 % are employed; 63.75 % are single; 38.00 % are permanent cigarette smokers; 36.00 % are persons who have never used alcohol and 58.00 % are individuals who regularly eat three meals Per day. ft is understood that the consumers covered by research preferred mostly kebab and grill restaurants (549 points) and the hamburger restaurants (480 points). Among the traditional“fast food”type of foods, mostly döner (614 points), grill (438 points) and chicken doner (325 points) were preferred. Among the western types of food, it is determined that the consumers prefer the hamburger (575 points), fried potatoes-French files- (441 points) and chicken burger (325 points). The most preferred drink by consumers in Coke, and it is followed respectively by ayran (448 points), fresh fruit juices (218 points) and Diet Coke (196 points). 2003, 71 pages