Genç Ankara keçilerinde büyüme fonksiyonunun belirlenmesi
The Determination of growth function in young Angora goat
- Tez No: 131391
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜRSEL DELLAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Angora goat, live weight, growth curve
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 30
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi GENÇ ANKARA KEÇİLERİNDE BÜYÜME FONKSİYONUNUN BELİRLENMESİ Havva YENİ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Gürsel DELLAL Bu çalışmada genç Ankara keçilerinde doğumdan itibaren 12 aylık yaşa kadarki dönemde canlı ağırlıklarına ait veriler kullanılarak büyüme eğrilerinin çizilmesi amaçlanmıştır. Canlı ağırlık bakımından büyümenin zamana göre değişimini belirlemek amacıyla Logistic ve Gompertz büyüme modelleri kullanılmıştır. Genç Ankara keçilerinde Logistic ve Gompertz büyüme modellerinin büyümeyi tahmindeki doğruluk dereceleri sırasıyla R2=0.957 ve R2=0.956 olarak bulunmuştur. Bu katsayılara göre genç Ankara keçilerinde canlı ağırlıkta zaman içinde meydana gelen değişimleri tanımlamak için Logistic ve Gompertz büyüme modellerinin uygun olduğu kararma varılmıştır. 2003, 22 sayfa Anahtar Kelimeler : Ankara keçisi, canlı ağırlık, büyüme eğrisi
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE DETERMINATION of GROWTH FUNCTION IN YOUNG ANGORA GOAT HawaYENi Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Animal Science Supervisor Prof Dr. Gürsel DELLAL In this study, it was aimed that the estimating of growth curves for live weight from birth to twelfth month age in young Ankara goats. For the determining of the variation for the live weight, Logistic and Gompertz growth models were used. In the young Ankara goat, straightness degrees of Logistic and Gompertz growth models for growth estimate are R2=0.957 and R2=0.956 respectively. It was leant on this finding reached a decision that the Logistic and Gompertz growth models are suitable for identification of variations in live weight of young Ankara goats. 2003, 22 pages