Peyzaj mimarlığında postmodernizm
Postmodernism in the landscape architecture
- Tez No: 131390
- Danışmanlar: PROF. DR. E. MURAT YAZGAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Ziraat, Landscape Architecture, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Postmodernism, Landscape Architecture, Modernism, Landscape Design
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi PEYZAJ MİMARLIĞINDA POSTMODERNÎZM NurBELKAYALI Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Murat E. YAZGAN XX. Yüzyıl'ın ilk yansında modernizm akımı ile başlayan değişim tüm mekanlara yansımıştır. Bu değişim başlangıçta büyük ilgi görürken, modernizmin başlangıçta edindiği ilkeleri zaman içinde yerine getirememiş olması ve sanayi devrimi ile gelişen teknolojinin esiri olması nedeniyle tepki çekmesine sebep olmuştur. Tasarımcılar tarafından insan ölçeği dışında mekanlar tasarlanması kullanıcıların psikolojisini olumsuz yönde etkilemiştir. Bu tepkiler Batı'da sosyal yönü ağırlıklı yeni arayışlar ortaya çıkarmıştır. Bu arayışlar 1960'h yıllarda postmodemizm ile sonuçlanmıştır. Peyzaj Mimarlığında 1970'li yıllarda görülmeye başlanan bu etki, mekanların, kullanıcı işlekleri dikkate alınarak ve farklı kullanıcı tiplerine aynı anda hizmet verecek şekilde düzenlenmesini sağlamıştır. Postmodern peyzaj tasarımlarında tarihsel öğelerde kullanılmıştır. Bu sayede, kullanıcıların yabancı bir ortamda olmadıkları etkisi yaratılarak, postmodern tasarımların psikolojik etkisi de ön plana çıkarılmaya çalışılmıştır. Peyzaj Mimarlığında çok fazla etkisi olmamasına karsın çok fazla tepki alan postmodemizm, gelişimine günümüzde de devam etmektedir. Ancak bu gelişimin ne yönde olacağım, peyzaj tasarımlarını ne derecede etkileyeceğini tahmin etmek şu an için pek mümkün değildir. Bu tezde, ntodemizme bir tepki olarak ortaya çıkan ve son dönemde gelişen Postmodemizmin Peyzaj Mimarlığı uygulamalarına etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmış ve ülkemizdeki gelişiminin diğer ülkelerle karşılaştırılması ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bil araştırma kapsamında elde edilen kaynakların değerlendirilmesi ve yapılan, gözlemler sonucunda Peyzaj Mimarlığında Postmodernizmin bugünkü durumu ortaya konmuş ve postmodern peyzaj tasarımlarının kriterleri ortaya konularak, postmûdernizmia neden Peyzaj Mimarlığında gelişim göstermediği açıklanmaya çalışılmıştır. Ülkemizde çok fazla örneğine rastlayamadığımız postmodern peyzaj tasarımlarının arttırılmasına ilişkin öneriler geliştirilmiştir. 2003, 162 Sayfa ANAHTAR KELİMELER: Postmodemizm, Peyzaj Mimarlığı, Modernizm, Peyzaj Tasarımı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis POSTMODERNISM IN THE LANDSCAPE ARCHITECTURE Nur BELKA YALI Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Landcape Architecture Supervisor : Prof. Dr. Murat E. YAZGAN At the first half of the 20th Century, the variation that started with the modernism affected all the places. This variation recognized interest But modernism becomes captive of the technology that developed with the Industrial Revolution. And so modem places reacted the users. The places, which are out of the human scale, react users psychology. These reactions, in the West, led to new considerations with designers in shaping new spaces. The new considerations came to an end with postmodernism at the 1960's. During die 1970's, Postmodernism affected the landscape architecture. The effect of the postmodernism made the place organized with the desire of the users. Also historical elements used in the postmodern landscape designs. By mis way, psychological effect of the postmodernism emphasized. Postmodernism which take a big reaction although there isn't a big effect in the landscape architecture, continuing to develop in our days. It's too hard to guess how mis development will affect the landscape design. The purpose of this thesis is to determine the effect of postmodernism, which is the reaction of the modernism and develops recently, in the landscape design. And another purpose is to compare postmodern landscape architecture development in Turkey with the other countries. In this research, after examination of related documents and observations, the recent condition of postmodern landscape architecture has been brought up and the criteria of the postmodern landscape design has been determined. Suggestions have been made to increase the postmodern landscape designs that are not so much in our country. 2003, 162 Pages