Türkiye Şeker Fabrikaları'nın özelleştirilmesinin olası etkileri
- Tez No: 131407
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLCAN ERAKTAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Teknik etkinlik, kaynak dağıtım etkinliği, maliyet etkinliği, kısmi denge modeli, şeker fabrikaları, veri zarflama yöntemi şeker kanunu, Technical efficiency, allocative efficiency, cost efficiency, partial- Equilibrium model, sugar factories, data envelopment analysis, sugar law
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZET Doktora Tezi TÜRKİYE ŞEKER FABRİKALARININ ÖZELLEŞTİRİLMESİNİN OLASI ETKİLERİ Sevinç DEMİRCİ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Gfilcan ERAKTAN 19 Nisan 2001'de yürürlüğe giren Şeker Kanunu'nun şeker piyasasına etkileri üç başlıkta incelenmiştir. Çalışmada özelleştirmenin etkinlik artırıcı olup-olmadığı; etkinlik ve mülkiyet ilişkisinin tespitine dayalı olarak kamu, özel ve karma olmak üzere 23 şeker fabrikasında incelenmiştir. Teknik, kaynak dağıtım ve maliyet etkinliklerinin fabrikalar bazında ölçümü sonucunda; özelleşen fabrikaların etkinliklerini artırdıkları belirlenmiştir. Bu amamda kamudaki şeker fabrikalarının özelleştirilmesi ile etkinliğin artırılacağı yargısına varmak yanlış olmayacaktır. Şeker üretim kotası ve satış fiyatlarının serbestleştirilmesi gibi politika değişikliklerinin etkileri 2002-2010 dönemi için geliştirilen kısmi denge modeli yardımıyla araştırılmıştır. Modelde kota, fiyatların serbest piyasada belirlenmesinin ele alındığı tarife indirimi ve kota ile tarife indirimin birlikte uygulandığı senaryolar tasarlanarak Şeker Kanunu'nun piyasa üzerine etkileri ölçülmüştür. Çalışma'da üretim tüketim dengesine yaklaşma ve refah etkileri yönünden en olumlu gelişme, kota+tarife mdiriminin birlikte uygulandığı senaryoda görülmüştür. Buna göre 2008 yılma kadar üretim tüketim dengesine ulaşılacağı, bu yıldan itibaren az da olsa ithalatın başlayacağı belirlenmiştir. Refah etkileri açısından mevcut senaryoların hepsinde politika değişikliğinin uzun dönemde azalan üretici refahı ile üreticiler aleyhinde, artan ya da sabit kalan tüketici refahı ile de tüketiciler lehinde olduğudur. Kota+tarife indirimi birlikte uygulandığında, tüketici refahının azalmadığı az da olsa arttığı, üretici refahının çok fazla düşmediği, dış ticaret maliyetinin azaldığı hatta 2008'den itibaren tarifelerden gelirin elde edildiği tahmin edilmiştir. Kısacası Şeker Kanunu'ndaki değişiklikle uzun dönemde üreticilerin olumsuz, tüketicilerin ise olumlu etkilenecekleri ve dış ticaret maliyetinin azalacağı belirlenmiştir. Burada önemli olan, karar vericilerin politika araçlarını hangi amacı gerçekleştirmeye göre belirledikleridir. 2003, 79 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis PROBABLE EFFECT OF THE PRIVATIZATION OF THE TURKISH SUGAR FACTORIES Sevinç DEMİRCİ Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agricultural Economics Supervisor: Prof. Dr. GOlcan ERAKTAN The effects of the Sugar Law, which was brought on 1 9th April 2001, is analysed under 3 titles. First, the effect of privatisation on the efficiency of sugar factories is examined by giving due attention to the differential effect of privatisation on the efficiency of different ownership types. Using data on 23 sugar factories in the public, private and mixed sectors, measurement of technical, allocation and cost efficiencies through Data Envelopment Analysis (DEA) techniques led to the conclusion that privatised factories have increased their efficiency. Second, the effect of policy chances that is brought by the“new Sugar Law”(such as imposing quotas on sugar production, eliminating price controls by reducing tariff rates) is analysed by using a partial-equilibrium model for the period 2002-2010. Scenarios are consisted of those that impose only quota and tariff reduction and quota and tariff reduction simultaneously. In the study, production consumption equilibrium and its effect on welfare has been found most significantly in the scenario that use quota and tariff reduction simultaneously. The results of our analysis leads to the conclusion that the welfare of the consumer did not decrease but increased a little, the welfare of the producer also did not decrease immensely and since the cost of foreign trade decreased, the revenues earned with the tariff after 2008 increased. In sum, with the changes in the Sugar Law, it can be argued that the producer will be affected negatively but the consumer will be affected positively and there will be a reduction in the cost of foreign trade in the long term. It is important that policy makers use appropriate policy means to serve specific ends. 2003, 79 pages