Pektinin enzim immobilizasyonunda ve biyosensörlerde kullanımı
Usage of pectin enzyme immobilization and biosensors
- Tez No: 131434
- Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL SUNGUR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: amperometric enzyme electrode, glucose biosensor, glucose oxidase, pectin, chromium III sulphate, immobilized glucose oxidase
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
ÖZET Doktora Tezi PEKTİNİN ENZİM İMMOBİLİZASYONUNDA VE BİYOSENSÖRLERDE KULLANIMI Gülendem GÜNENDİ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Sibel SUNGUR Biyosensör, biyolojik tepkileri elektrik sinyaline dönüştüren ölçme cihazıdır. Bu sistem bir yandan biyolojik materyalin yüksek spesifîkliğini diğer tarafdan fiziksel sistemin tayin duyarlılığını birleştirmektedir. Biyoaktif materyal olarak enzim içeren biyosensörlere enzim elektrotları denmektedir. Enzim elektrodan; bir elektrot ve onun etrafında immobilize enzim tabakasından oluşmaktadır. Çalışmada; gıda ve klinik uygulamalarda önemli olan glukoz tayininda kullanılmak üzere hassas, özgün, hızlı, kolay, ucuz ölçüm yapabilen bir glukoz biyosensörü geliştirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, Aspergillus niger'dea elde edilen glukoz oksidaz ((3-D-glukoz; oksijen oksiredüktaz, E.C. 1.1.3.4) enzimi kullanılmıştır. Glukoz oksidaz moleküler oksijen varlığında P-D-glukozun, hidrojen peroksit ve 5-D-glukanolaktona dönüşümünü katalizleyen enzimdir. Geliştirilen immobilize glukoz oksidaz elektrotunda enzim pektine krom III sülfat kullanarak çapraz bağlama yöntemine göre bağlanmıştır. Elde edilen immobilize enzim kullanılarak glukoz biyosensörü geliştirilmiştir. Serbest enzim ve immobilize glukoz oksidaz elektrotunun kimyasal ve elektrokimyasal yöntemlerle karakterizasyonu yapılmıştır, örneklerin pH, sıcaklık, çapraz bağlayıcı, pektin ve enzim konsantrasyonu, respons süresi, tekrar kullanılabilirlilik, depolama kararlılığı, termal inaktivasyonu, girişim veren maddelerin etkisi ve kinetik özellikler kimyasal ve elektrokimyasal yöntemler kullanılarak tayin edilmiş ve optimum sistem belirlenmiştir. 2003, 127 sayfa ANAHTAR KELİMELER: amperometrik enzim elektrotu, glukoz biyosensörü, glukoz oksidaz, pektin, krom III sülfat, immobilize glukoz oksidaz
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis USAGE OF PECTIN IN ENZYME IMMOBILIZATION AND BIOSENSORS Gülendem GÜNENDÎ Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Supervisor : Prof. Dr. Sibel SUNGUR Biosensor is a device, which transforms biological responses into electrical signals, the combine the excellent specificity of biomaterials with the high sensitivity of physical instruments. Biosensors equipped with an enzyme as the bioactive component are called“enzyme electrodes”. Enzyme electrodes consist of an electrode coated with a layer of immobilized enzyme. In this study it was aimed to develop a specific, precise, fast responding, simple and cheap biosensor for glucose determination in food industry and clinical applications. The enzyme glucose oxidase (P-D-glucose; oxygen oxidoreductase, E.C. 1.1.3.4), extracted from Aspergillus Niger was used of for this purpose. This enzyme is known to catalyse the transformation of P-D-glucose into hydrogen peroxide and 5- D-glucanolactone in the presence of molecular oxygen. In the developed glucose oxidase electrode, enzyme was immobilized into pectin with chromium III sulphate using the cross-linking method. Glucose biosensor was developed using this immobilized enzyme. The free enzyme and immobilized glucose oxidase electrode were characterized by using chemical and electrochemical (amperometric) techniques. Temperature, pH, concentrations of cross-linking agent, pectin and enzyme, response time, reusability, storage stability, thermal stability, possible effects of interfering substances and the kinetic parameters of the enzyme electrode were studied using chemical and electrochemical methods and the optimum conditions were realized. 2003, 127 pages