Petrol çeliğinin çeşitli petrol ortamlarındaki korozyonuna bazı organik bileşiklerin inhibitör etkisi
Inhibitor effects of on the corrosion of petroleum steel in various petroleum mediums
  1. Tez No: 131435
  2. Yazar: MÜKERREM ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA BİLGİÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Petroleum steel, corrosion, inhibitor, hydrogen sulfide, carbondioxide, sodiumchloride
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
ÖZET Doktora Tezi PETROL ÇELİĞİNİN ÇEŞİTLİ PETROL ORTAMLARINDAKİ KOROZYONUNA BAZI ORGANİK BİLEŞİKLERİN İNHİBİTÖR ETKİSİ Mükerrem ŞAHİN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Semra BİLGİÇ Bu çalışmada petrol çeliğinin % 2,5 ve % 3,5 NaCl ortamları ile yapay olarak hazırlanmış ve sülfür ile kirletilmiş TPAO Batman - Garzan petrol sahası petrol suyunun CO2 gazı ile doyurulmuş ortamlarındaki korozyonuna azot içeren bazı organik bileşiklerin inhibitor etkileri incelenmiştir. Çalışılan 3-ATA, 2-ATDA, TTA, 3-AMTA, 2-ABA ve bunların kumarin ile oluşturdukları kenetleme reaksiyon ürünleri 3-ATA-Q ve 2-ABA-Q nun korozyon potansiyelleri anodik ve katodik Tafel eğimleri, korozyon akım yoğunlukları yüzde inhibisyon etkinlikleri ve yüzey kaplanma kesirleri gibi korozyon parametreleri 63 °C kuyu iletim sıcaklığında Tafel ekstrapolasyonu ve lineer polarizasyon yöntemi yardımıyla belirlenmiştir. Belirlenen korozyon hızlarından her bir inhibitörün adsorpsiyon karakteristikleri de bulunmuştur. Çalışılan çeşitli inhibitörler için 2.10-2M lık derişimde inhibisyon etkinliklerinin % 90 dolayında olduğu bulunmuş ve bulgular SEM görüntüleri ile de desteklenmiştir. 2003, 87 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Petrol çeliği, korozyon, inhibitor, hidrojen sülfür, karbondioksit, sodyum klorür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis INHIBITOR EFFECTS OF SOME ORGANIC COMPOUNDS ON THE CORROSION OF PETROLEUM STEEL IN VARIOUS PETROLEUM MEDIUMS Mükerrem ŞAHİN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Supervisor Prof. Dr. Semra BİLGİÇ In this study, the inhibitor effects of some nitrogen containing organic compounds to the corrosion of petroleum steel in the TPAO Batman - Garzan petroleum field petroleum water mediums saturated wit CO2 gas, polluted with sulfur and prepared artificially with 2,5 % and 3,5 % NaCl mediums are examined. The studied corrosion parameters such as corrosion potentials of 3-ATA, 2-ATDA, TTA, 3-AMTA, 2-ABA and 3-ATA-Q, 2- AB A-Q producst of these in coupling reaction with coumarin, anodic and cathodic Tafel slopes, corrosion current density, inhibition efficiencies and surface coverage degrees, are determined with the help of Tafel extrapolation and lineer polarization methods in 63 °C well transfer temperature. Also, andsorption characteristics of each of the inhibitors are found from determined corrosion rates. For the various inhibitors studied, the inhibition efficiencies in 2.10"2 M concentration is found to be around 90 % and the findings are supported with SEM photographs. 2003, 87 pages