Bartın-Uluyayla peyzaj özelliklerinin rekreasyon-turizm kullanımları açısından değiştirilmesi üzerinde bir araştırma
A research on the evaluation of landscape features of Bartın-Uluyayla with respect to recreation-tourism uses
- Tez No: 131461
- Danışmanlar: PROF. DR. YALÇIN MEMLÜK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Turizm, Landscape Architecture, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Barun-Uluyayla, rural recreation and tourism, rural area activities
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 224
Özet
tasanlar 19901ı yıllardan itibarca rekreasyon-turizm gereksinimini karşılayabilmek amacı ile kitle turizrnine alternatif olacak farklı rekreasyon-turizm türleri ve bunları gerçekleştirebilecekleri farklı özelliklere sahip alanların arayışına gitmiştir. Bunun sonucunda, doğallığı bozulmamış kırsa! alanlar bazı rekreasyon-turizm etkinlikleri için uygun yerler olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bu çalışmanın amacı, doğal özellikleri korunmuş ya da büyük oranda korunmuş kırsal alanlarda gerçekleştirilebilecek bazı rekreasyon-turizm etkinlikleri için en uygun alanların saptanabilmesi amacıyla bir yöntem ortaya koymak ve bu yöntem doğrultusunda Bartm-UIuyayia kırsal alanında, araştırmada ete alman etkinlikler için uygun alanları belirlemektir. Bu amaca ulaşmak için, önce insanların en çok tercih ettikleri kırsal alan rekreasyon- turizm ettirdikleri ve bu etkinliklere ait değerlendirme faktörleri belirlenmiştir. Belirlenen bu faktörlerin, uzman görüşleri de alınarak,“uygunluk simli değerleri”çizelgeleri oluşturulmuştur. Değerlendirme faktörleri doğrultunda araştırma alanına ait doğal ve kültürel özellikler belirlenmiş ve bilgisayar ortamında veri tabam oluşturulmuştur. Oluşturulan veri tabam, etkinliklere ait değerlendirme aktörlerine göre sorgulanarak her etkinlik içm «a uygun ve koşullu uygun alanlar belirlenmiştir. Bu arastama kapsamında ele alman etkinlikler arasında alan için en uygun olanı“Kamping / Çadırlı Kamp”, en az uygun olanı ise“Doğada Serbest Yürüyüş”etkinliğiANAHTAR KELİMELER: Barnn-Uluyayla, tarsal rekreasyon ve turizm, kırsal alan etkinlikleri, peyzaj değerlendirme yöntemi.
Özet (Çeviri)
Human being have started to search for ^eas wife different specialrties where they can meet their different recreation and tourism needs as am alternative to mass tourism since the beginning of 1990s. As a result of this, undisturbed rural areas have been begun to be used for some tourism and recreation facilities. The aim of this study is to expose a new method to determine the undisturbed (natural) rural areas to facilitate touristic and recreative activities and by using the method, the 5 areas for the suggested activities, in I To reach this aim, first, the activities which people mostly preferred for rural tourism and recreation facilities and the evaluation factor of these activities have been structured. By approaching some experts' tor their ideas“suitable classification value charts”have been formed by using these factors. In accordance with the evaluation factors natural and cultural features of the ansa have been sö and a data base has been created in computer for each of the activities and the mot appropriate areas have been found oat by examining if the area have enough evaluation factors, appropriate or conditional appropriate area have been pointed out for each activity. Among the activities that have been comprised with this research,“Camping/Camping with tents”nave been found out as the most suitable activity, and“Nature walking”as the kast suitable activity.