Koyun karaciğerinden glütatyon redüktaz enziminin saflaştırılması ve karakterizasyonu
Purification and characterization of glutathione reductase enzyme from sheep liver
- Tez No: 131462
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÇİFTÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Glutatyon redüktaz, saflaştmna, karakterizasyon, koyun, karaciğer, Glutathione reductase, purification, characterization, sheep, liver 11
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KOYUN KARACİĞERİNDEN GLUTATYON REDÜKTAZ ENZİMİNİN SAFLAŞTIRILMASI VE KARAKTERİZASYONU Göktuğ ULUSU Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Mehmet ÇİFTÇİ Glutatyon redüktaz (Glutatyon: NADP+ oksidoredüktaz, EC 1.8.1.7; GR) enzimi koyun karaciğerinden saflaştırıldı. Saflaştırma işlemi, homojenatm hazırlanması, amonyum sülfat çöktürmesi, 2', 5'-ADP Sepharose 4B afinite kromatografisi ve jel filtrasyon kromatografisi şeklinde dört basamakta yapıldı. 47,27 EÜ/mg protein spesifik aktivitesine sahip olan GR enzimi %14,1 verimle elde edildi. Enzim için optimum pH, stabil pH, optimum sıcaklık, sırasıyla 8.0, 5.5, 60°C olarak bulundu. Ayrıca NADPH ve GSSG substratlan için Km ve Vmax değerleri sırasıyla 0,0258, 0,0239 mM ve 0,266, 0,255 EÜ/ml olarak belirlendi. Tüm saflaştırma basamakları sonucu enzim 1477 kat saflaştırıldı ve enzim aktivitesi spektrofotometrik olarak 340 nm'de Beutler metoduna göre ölçüldü. Buna ilaveten NADP+ ve GSH için Lineweaver-Burk grafikleri yardımıyla Ki sabitleri sırasıyla 4,367 ve 0,4055 mM olarak bulundu. 2003, 57 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis PURIFICATION AND CHARACTERIZATION OF GLUTATHIONE REDUCTASE ENZYME FROM SHEEP LIVER Göktuğ ULUSU Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department, of Chemistry Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Mehmet ÇİFTÇİ Glutathione reductase (Glutathione: NADP+ oxidoreductase, EC 1.8.1.7; GR) was purified from sheep liver. The purification consisted of four steps, preparation of homogenate, ammonium sulphate fractionation, 2', 5'-ADP Sepharose 4B affinity chromatography and gel filtration chromatography. GR enzyme was obtained with a yield of 14.1% having a specific activity of 47.27 EU/mg proteins respectively. Optimal pH, stable pH, optimal temperature were determined as 8.0, 5.5, 60°C. Also Km and Vmax values were determined for NADPH and GSSG substrates, 0.0258, 0.0239 mM, and 0.266, 0.255 EU/ml respectively. The overall purification was about 1477-fold for liver GR. Enzymatic activity was spectrofotometrically measured according to Beutler method at 340 nm. In addition, Kj values were determined by means of Lineweaver-Burk graphs obtained 4,367 and 0,4055 mM for NADP+ and GSH respectively. 2003, 57 pages