Sebze zararlılarından Tetranychus urticae Koch (Acarina: Tetranychidae)'nin kimyasal mücadelesinde düşük ve yüksek hacim uygulamalı ilaçlama aletlerinin etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison of application efficiency of low and high volume sprayers at the chemical control against the vegetable pest: Tetranychus urticae Koch (Acarina: Tetranychidae)
  1. Tez No: 131490
  2. Yazar: BAHADIR SAYINCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAİM BASTABAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: pülverizatör, döner diskli el pülverizatörü, damla çapı, ilaç tutunması, biyolojik aktivite, Hıyar, Kimyasal mücadele, Pülverizatörler, Zararlılar, sprayer, spinning disc hand held sprayer, drop diameter, spray deposition, biological efficacy 11, Biological activity, Cucumber, Chemical control, Sprayers, Pests
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Y. Lisans Tezi SEBZE ZARARLILARINDAN Tetranychus urticae Koch (Acarina: Tetranychidae)'NİN KİMYASAL MÜCADELESİNDE DÜŞÜK VE YÜKSEK HACİM UYGULAMALI İLAÇLAMA ALETLERİNİN ETKİNLİĞİNİN KARŞILAŞTIRILMASI Bahadır SAYINCI Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Makinaları Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Saim BAŞTABAN Bu araştırmada, düşük hacimli hava akımlı döner diskli ve hava akımsız döner diskli el pülverizatörleri ile yüksek hacimli kollu sırt pülverizatörünün ilaçlama etkinlikleri karşılaştırılmıştır. Denemeler plastik serada yetiştirilen hıyar bitkisinde yürütülmüştür. Bitkinin farklı seviyelerine ve toprak yüzeyine bulaşan iz maddesi miktarı spektrofotometrik analizle, suya duyarlı kartlar üzerinden damla yoğunluğu ve ilaç kaplama oranı görüntü analiz programıyla belirlenmiştir. İlaç dağılım düzgünlüğü bitkinin üst, orta ve alt bölgelerinde ve her bölgenin yaprak üst ve alt yüzeylerinde belirlenmiştir. Biyolojik aktivite denemelerinde; sebze zararlısı iki noktalı kırmızı örümcek (Tetranychus urticae Koch [Acarina, Tetranychidae])'e karşı iki dönemde ilaçlama yapılmıştır. İlaç miktarı düşük hacimli uygulamalarda 1/2 ve 1/4 oranında azaltılmıştır. İlaç uygulamasından önce ve uygulamadan sonraki farklı günlerde canlı sayımı yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; düşük hacimli uygulamalarda yaprak altlarında sağlanan kalıntı miktarı ortalama 1.43 kat, yüzey kaplama oranı ortalama 3.2 kat, birim alana taşınan damla sayısı ortalama 6 kat artmıştır. Toprak yüzeyine bulaşan kalıntı miktarı, düşük hacimli uygulamalarda ortalama %79 oranında azalmıştır. Düşük hacimli uygulamalarda birim alana daha az ilaç uygulanmasına rağmen, biyolojik aktivite yönünden yüksek hacimli uygulamalar kadar etki göstermiştir. 2003, 119 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis COMPARISON OF APPLICATION EFFICIENCY OF LOW AND HIGH VOLUME SPRAYERS AT THE CHEMICAL CONTROL AGAINST THE VEGETABLE PEST: Tetranychus urticae Koch (Acarina: Tetranychidae) Bahadır SAYINCI Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agricultural Machinery Supervisor: Prof. Dr. Saim BAŞTABAN In this study, the efficiencies of low volume air-assisted and non air-assisted spinning disc hand held sprayers, and high volume knapsack sprayer were compared. Target plant was cucumber in plastic greenhouses. Tracer deposits on different levels of the plant and soil surface was determined using spectrophotometric analysis. The droplet density and spray coverage on water sensitive paper was determined with the aid of image analysis software. Spray distribution was determined on upper and underside leaf on the top, middle and bottom levels of the plant. Dichlorvos was applicated by the sprayers in two periods for determining the biological efficacy of two spotted spider mite {Tetranychus urticae Koch [Acarina, Tetranychidae]). The dose was decreased to 50% and 25% of the recommended doses by the manufacturers for the low volume sprayers. Pests were counted in certain days before and after each spraying period. The results showed that leaf underside tracer deposition, spray coverage and droplet density increased in average 1.43, 3.2, 6 fold, respectively, as compared to the high volume applications. Deposition on soil surface decreased around 79% for the low volume applications. Less than recommended dose was applicated for low volume applications; nevertheless it showed the same effect as the high volume application. 2003, 119 pages