Cihanlı köyü (Tortum) yaylası mera vejetasyonunun mevcut durumu
Present condition of the rangeland vegetation of Cihanlı village's (Tortum) upland
  1. Tez No: 131489
  2. Yazar: SİBEL KADIOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Mera, yayla, botanik kompozisyon, mera kalite derecesi, taşıma kapasitesi, Rangeland, uplands, botanical composition, rangeland quality degree, carrying capacity. 11
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
ÖZET Y. Lisans Tezi CİHANLI KÖYÜ (TORTUM) YAYLASI MERA VEJETASYONUNUN MEVCUT DURUMU Sibel KADIOĞLU Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Ali KOÇ Meraların yapısal özelliklerini tam anlamıyla ortaya koyacak, sürdürülebilir bir sistemin yerleştirilmesine öncülük edecek envanter çalışmaları bugüne kadar tamamlanamamıştır. Bu çalışma bölgedeki farklı iklim adacıklarında bulunan farklı özelliklerdeki bitki örtülerini ortaya çıkararak, mera kanunu ile yapılacak işlemlerde farklı özellik ve kullanımı olan yayla mera vejetasyonunun sonuçlarından yararlanılabilmesinin sağlanması amacıyla yürütülmüştür. Araştırma Tortum-Cihanlı Köyü (Erzurum)'nde 2000-2001 yıllarında güneyi sarıçam ormanlarıyla çevrelenen Şenyurt Beldesinin üst kesimlerinde yaklaşık 2500 m yükseklikte uzanan yayla hayvancılığının yapıldığı meralar üzerinde yürütülmüştür. İki farklı yapı sergileyen vejetasyona bağlı olarak, normal ve yaş kesimden oluşan yayla merasında; botanik kompozisyon, toprağı kaplama oranı, mera kalite derecesi, taşıma kapasitesi ve vejetasyonu oluşturan bitkilerin genel özellikleri incelenmiştir. İncelenen mera kesimlerinde toplam 63 bitki türüne rastlanmış, normal kesimde koyun yumağı (Festuca ovina) yaş kesimde ise topuk otu {Nardus stricta) dominant bitki olmuştur. Buğdaygillerden Festuca ovina, baklagillerden Trifolium ambigium, diğer familyalardan ise Nardus stricta ve Sibbaldia parviflora yaygın olan türlerdir. Botanik kompozisyonda ortalama olarak %52.41 buğdaygil, %5.90 baklagil ve %41.69 diğer familyalara ait türlerin olduğu tespit edilmiştir. Bitki örtüsünün toprağı kaplama oranı normal mera kesiminde %40.33 olurken, yaş kesimde %46.69 olmuştur. Mera kalite derecesi normal kesimde 4.16, yaş kesimde ise 3.92 olarak tespit edilmiştir. Normal mera kesimi orta, yaş mera kesimi de zayıf mera sınıfında yer almıştır. Mera taşıma kapasitesi 105 günlük otlatma mevsimi için bir yerli büyükbaş hayvan birimi (500 kg canlı ağırlık) için yaklaşık 24 da, yaş kesim taşıma kapasitesi ise 9 da olarak hesaplanmıştır. 2003, 45 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis PRESENT CONDITION OF THE RANGELAND VEGETATION OF CİHANLI VILLAGE'S (TORTUM) UPLAND Sibel KADIO?LU Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Field Crops Supervisor: Assoc.Prof. Dr. Ali KOÇ Inventory studies to set aside the structural characteristics of the rangelands, which pioneer and guide for the establishing a sustainable system couldn't be completed yet. For that reason, this study was carried out to determine the plant cover having different characteristics found in different climatic locations, so that it would help utilize the results of the rangeland and upland vegetations which have different characteristics and use in the applications at the act related to rangelands. The study was conducted on the rangeland of Şenyurt, 2500 m elevation, covered pine forests from the south where applied periodic yayla culture. Related to the vegetation which have two different structure in the upland grasslands which have normal and wet parts, botanical composition, rate of canopy cover, rangeland quality degree, carrying capacity and the general characteristics at the plants of the vegetation were examined. In all parts of the examined area, in total of 63 plant species were recorded. Festuca ovina and Nardus striata were determined to be dominant species in normal and wet parts, respectively. Festuca ovina, Trifolium ambigium and Nardus stricta were found to be common species of grasses, legumes and other families. It was determined that of all species 52.41%, 5.90% and 41.69% of the species were belonged to grasses, legumes and other families. The rate of canopy coverage were determined to be 40.33% in normal parts of the rangeland while it was 46.69% in wet parts. Also rangeland quality degree was 4,16 and 3,92 in normal and wet parts respectively. It was determined that normal parts were of fair and wet parts were of poor rangeland class. Rangeland carrying capacity in grazing season (105 days) was found to be 24 da for one animal unit (500 kg) in normal parts while it was 9 da in wet part. 2003, 45 pages