Mechanical and physical properties of artificial lightweight aggregate used in geopolymer concrete
Jeopolimer betonda kullanılan yapay hafif agreganin mekanik ve fiziksel özellikleri
  1. Tez No: 802887
  2. Yazar: EMCED ALSALLAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİHAT ATMACA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yapay Hafif Agrega, Jeopolimer Beton, Öğütülmüş Granüle Yüksek Fırın Cürufu, Portland Çimentosu, Uçucu Kül, Artificial Lightweight Aggregate, Geopolymer Concrete, Ground Granulated Blast Furnace Slag, Ordinary Portland Cement, Fly Ash
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Tüm dünyadaki akademisyenler, atıkların ve yan ürünlerin kullanılması yoluyla hafif yapı malzemelerinin üretimine giderek daha fazla ilgi göstermektedir. Mevcut çalışmada, hafif yapay agrega üretimine ve bunların bazı mekanik ve fiziksel özelliklerine odaklanılmıştır. Ayrıca, alkali ile aktive edilen ve oda sıcaklığında kürlenen cüruf ve uçucu kül içeren beton özellikleri üzerindeki etkileri de gösterilmiştir. Bunun dışında, optimum yapay agrega ile üretilen betonun dayanıklılığının ölçülmesi için asit saldırısına karşı kontrol edilmiştir. Yapay agreganın üretilmesi soğuk bağlama yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Başlangıçta, dört tip agrega üretimi, toz halinde pelletenerek Tip1 (%40 Uçucu kül, %40 Cüruf, %20 Çimento), Tip 2 (%90 Cüruf ve %10 Çimento), Tip 3 (%50 Uçucu kül ve %50 çimento) ve Tip 4 (%30 Uçucu kül, %70 Çimento) olacak şeklinde üretilmiştir. Daha sonra, yapay hafif agrega ile değiştirilen tüm doğal kaba agrega, 12 M sodyum hidroksit içeriğine sahip 3 farklı jeopolimer beton bileşiminde kullanıldı. Bu çalışmada ana hedef, yapay agreganın mukavemet özelliklerini, yoğunluğunu, su emmesini, mikro yapısını araştırmak ve basinç mukavemetini bulmaktadır. Ayrıca, jeopolimer betonun basınç mukavemeti ile yarmada çekme dayanıklılığıda incelenmiştir. Test sonuçlarına göre, %80 Tip 1 ve %20 Tip 2 yapay agrega oranı en uygun oranlar olarak tespit edilmiştir. Bu oranlar ile hazırlanan jeopolimer beton karışımlarının basınç dayanımı ve yarmada çekme dayanımı olarak 47.60 MPa ve 2.85 MPa değerleri elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Scholars all over the world are becoming increasingly interested in the production of lightweight building materials through the utilization of wastes and by-products. In the current study, the focus is on the production of lightweight artificial aggregates and some of their mechanical and physical properties. Besides it presents the result of utilizing artificial aggregate on the characteristics of concrete with slag and fly ash activated by alkali and cured at room temperature. In addition, it has been checked against acid attacks to measure the durability of the concrete produced with the optimum artificial aggregate content. The production of artificial aggregate was accomplished by the cold-bonded method. Initially, the production of four types of aggregate were pelletizing in a powder form asType1 (40% Fly ash, 40% Slag, 20% cement), Type 2 (90% Slag and 10% Portland cement), Type 3 (50% Fly ash and 50% cement) and Type 4 (30% Fly ash ,70% Cement). Thereafter, the all-natural coarse aggregate, replaced by the artificial light aggregate, was used in 3 different geopolymer concrete compositions with a sodium hydroxide content of 12 M. The main objectives of this study are to investigate the strength properties, density, water absorption, microstructure of the artificial aggregate and to find the compressive strength. Moreover, the strength properties through compressive strength and splitting tensile strength of the Geopolymer concrete have been conducted. According to the test results, 80% of type 1 and 20% of type 2 artificial aggregate ratio have been determined as the optimum ratios. It has been founded that compressive strength and splitting tensile strength values as 47.60 MPa and 2.85 MPa respectively, with this optimum ratio.