Erzurum yöresinde seralarda bulunan beyaz sineklerin genetik profillerinin belirlenmesi
Determination of genetic profiles of white flies pest in the greenhouses in the vicinity of Erzurum
- Tez No: 131521
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. Ö. KÖKSAL ERMAN, YRD. DOÇ. DR. MEDİNE GÖLLÜCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Bemisia, tabaci, RAPD, Phylodendron, Lactuca sativa, Cucumis sativus, Bemisia tabaci, RAPD, Phylodendron, Lactuca sativa, Cucumis sativus
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ERZURUM YÖRESİNDE SERALARDA BULUNAN BEYAZSİNEKLERİN GENETİK PROFİLLERİNİN BELİRLENMESİ Hakan ÖZKAN Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Yrd.Doç.Dr. Ö. Koksal ERMAN Ortak Danışman: Yrd.Doç.Dr. Medine GÜLLÜCE Bu çalışmada Erzurum yöresinde seralarda farklı konukçu bitki türlerinde ürün kaybına yol açan beyazsinek (Bemisia tabaci (Genn.)) populasyonları arasındaki genetik benzerlik araştırılmıştır. Philodendron (fil kulağı), Lactuca sativa (marul) ve Cucumis sativus (salatalık) bitkilerinden toplanan beyazsinek populasyonlarından ayrı ayrı DNA izolasyonu yapılmıştır. Toplam altı adet farklı RAPD primeri kullanılarak her bir beyazsinek populasyonunun genetik profilleri belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre Erzurum yöresinde seralarda farklı konukçu bitki türleri üzerinde zarar yapan beyazsineklerin beslenme yönünden konukçulara spesifikliği olmayan ve genetiksel olarak homojen bir populasyon olduğu görülmüştür. 2003, 40 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis DETERMINATION OF GENETIC PROFILES OF WHITEFLIES PEST IN THE GREEENHOUSES IN THE VICINITY OF ERZURUM Hakan ÖZKAN Atatürk University Faculty of. Arts and Sciences Department of Biology Supervisor: Asst. Prof. Dr. O. Koksal ERMAN Co supervisor: Asst. Prof. Dr. Medine GÜLLÜCE The present study was conducted to determine the genetic relationships between the populations of whitefiies (Bemisia Tabaci (Genn.)) causing economic yield lost on different plant species grown in the greenhouses in the vicinity of Erzurum, Turkey. Genomic DNA was separately extracted and purified from whitefly populations collected from Phylodendron, Lactuca sativa and Cucumis sativus. Total six different RAPD primers was selected and used for determination of genetic relationships between whitefly population from each plant species. The results showed that there was no host plant specifity and genetic differences between whitefly population tested. This result suggest that whitefly populations feed on different host plants in the greenhouses were unique and similar. 2003, 40 pages