Aflatoksin B1 ve aflatoksin G1'in Zea mays ve Vicia faba'da sebep olduğu sitolojik ve biyokimyasal değişiklikler üzerine Se4+'nın antagonistik etkisi
The Antagonistic effect of Se4+ on the cytologic and biochemical changes caused by aflatoxin B1 and G1 on Zea mays and Vicia faba
  1. Tez No: 131520
  2. Yazar: LOKMAN ALPSOY
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. GÜLERAY AĞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: AFBı, AFGı, Se4+, Zea mays, Kromozom anormallikleri, AFBi, AFGi, Se4+, Zea mays, Chromosomal abnormality. u
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi AFLATOKSÎN B! VE AFLATOKSİN Gı'İN Zea mays ve Vida faba da SEBEP OLDUĞU SİTOLOJİK VE BİYOKİMYASAL DEĞİŞİKLİKLER ÜZERİNE Se4+,UN ANTAGONİSTİK ETKİSİ Lokman ALPSOY Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Moleküler Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Güleray AĞAR Bu çalışmada AFBı ve AFGı'in farklı konsantrasyonlarının Vida faba ve Zea mays da kromozomal anormallikler, total protein ve klorofil miktarı üzerine olan etkileri ve bu etkilerinin Se4+ ile giderilip giderilemeyeceği araştırılmıştır. AFBı ve AFGı'in konsantrasyonları arttıkça toksik ve mutajenik etkilerinin arttığı gözlenmiş ve Se4+un bu olumsuz etkiler üzerine koruyucu rolünün olduğu tespit edilmiştir. Özellikle Se4+ un 8 ppm lik dozunun hayvansal organizmalarda olduğu gibi bitkisel organizmalarda da en etkili doz olduğu bulunmuştur. 2003, 48 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE ANTAGONISTIC EFFECT OF Se4+ ON THE CYTOLOJIC AND BIOCHEMICAL CHANGES CAUSED BY AFLATOXIN Bi AND AFLATOXSIN Gi ON Zea mays AND Vicia faba Lokman ALPSOY Atatürk University Science Institue Main Branch Of Molecular Biology Consultant: Asist. Prof. Dr. Güleray A?AR In this study the effects of different concentration of AFB] and AFGi on the chromosomal structure, the contents of total protein and chlorophyll of Vicia faba and Zea mays were investigated. On the other hand we also investigated whether this adverse effects of AFB ı and AFGi can be diminish by application of selenium. As a result, it was found that the mutagenic and toxic effects of AFB ı and AFGi were increased by increasing of their doses and selenium has a protective effect against these negative effects. Especially, it was seen that the dosage of 8 ppm of Se4+ is most effective on plant organism as well as on animal organisms. 2003, 48 page