Yüksek bakır diyetiyle beslenen broiler ross'larda bakır toksisitesinin karaciğer ve anterior latissimus dorsi (ALD) kası üzerindeki etkilerinin histokimyasal ve histolojik yönden incelenmesi
Histological and histochemical effects of high dietary copper on the liver and anterior latissimus dorsi muscle in broiler ross chickens
- Tez No: 131522
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FATİME GEYİKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Bakır, karaciğer, ALD, toksisite ve kas lifi, liver, ALD, toxicity, muscle fibre. 11
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZET Y. Lisans Tezi YÜKSEK BAKIR DİYETİYLE BESLENEN Broiler ross'LARDA BAKIR TOKSİSİTESİNİN KARACİĞER VE ANTERİOR LATİSSİMUS DORSİ (ALD) KASI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİN HİSTOKİMYASAL VE HİSTOLOJİK YÖNDEN İNCELENMESİ Emel ZENGİN Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman Yrd Doç. Dr. Fatime GEYİKOGLU Bu araştırmada yumurtadan yeni çıkmış Broiler ross civcivlerinin karaciğeri ve ALD (Anterior Latissimus Dorsi) kası üzerinde artan bakır konsantrasyonlarının (0, 250, 500 mg/L Q1SO4.5H2O) zamana bağlı etkisi (0,25 ve 45 gün) histolojik ve histokimyasal yönlerden incelendi. Bu amaçla, karaciğerden alınan örneklerin rutin histolojik yöntem ile parafin blokları hazırlandı. Bu parafin bloklardan elde edilen 5-6 um kalınlığındaki kesitlere Hematoksilen-Eozin, Periodic Acid Schiff ve Van Giesson boyama metotları uygulandı. Ayrıca, ALD kasından dondurma mikrotomu ile 12-15 um kalınlığında kesitler alındı. Bunlara da Sudan Black B ve SDH (Suksinik Dehidrogenaz) boyama metotları uygulandı. Artan bakır, piliç karaciğerinin morfolojik ve histolojik yapısının değişmesine sebep oldu. 250 mg/L CuS04.5H20 içirilen piliçlerde Portal Triad etrafındaki kollajen lifler koyulaştı ve daha da belirginleşti. Hem 250 mg/L CuS04.5H20 hem de 500 mg/L CuS04.5H20'un 45 gün boyunca uygulandığı piliçlerde ise Portal Triad dejenerasyonları görüldü. Yine 500 mg/L CuS04.5H20, karaciğerin daha soluk ve açık bir renk almasına, glikojen içeriğinin azalmasına ve hepatosit dejenerasyonlarına sebep oldu. Diğer taraftan, kontrollerde kolayca ayırt edilemeyen endotel hücreleri ve safra kanalı hücreleri daha belirgin hale geldi. Yüksek bakır konsantrasyonu ALD kasında, kas lifleri içinde nötral lipidlerin azalmasına ve mitokondrilerde değişikliklere neden oldu. Ancak 500 mg/L CuS04.5H20'un 45 gün boyunca içirildiği piliçlerde hepatosit sitoplazması daha az etkilendi ve kas lifi dejenerasyonlarına rastlanmadı. 2003, sayfa 76
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis HISTOLOGICAL AND HISTOCHEMICAL EFFECTS OF HIGH DIETARY COPPER ON THE LIVER AND ANTERIOR LATISSIMUS DORSI MUSCLE IN Broiler ross CHICKENS Emel ZENGİN Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Supervisor: Asst. Prof. Dr. Fatime GEYİKOGLU An experiment was conducted to study the histologic and histochemical effects of increased dietary copper supplementation (0,250, 500 mg/L CuS04.5H20) on the liver and ALD (Anterior Latissimus Dorsi) muscle of Broiler ross chicken for 0,25 and 45 days. For histochemical examinations, the paraffin sectinons were made from livers. The sections cut at 5 jam were stained by Hematoxylin-Eozin, Periodic Acid Schiff and Van Giesson. Additional, the sections with 12-15 (im thick were cut from ALD muscle sample in cryostat maintained at -21CC. The sections were stained by Sudan Black B and SDH (Succinate Dehydrogenase). Increased amounts of copper changed the morphology and histology of liver in broiler chickens. The applications up to 250 mg/L CuS04.5H20 caused the formation of dark collagen fibers through the Portal Triad and there were clearly observed. Feeding both 250 mg/L CuS04.5H20 and 500 mg/kg CuS04.5H20 for 45 days led to degeneration of Portal Triad in Broiler ross. In addition, high levels of Cu (500mg/kg) casued light and pale colour appearance of liver. High dosage of copper in water also decreased liver glikogen level and caused damage of hepatocyte cells. However, endotel cells that didn't appear in the control group and bile duct cells were clearly observed Increased copper in ALD muscle caused the decreasing of neutral lipids into the fibers and changed mitochondria. Hepatocyt cytoplasm in chickens with high dosage of copper in water for 45 day influenced less and didn't appear to be giving any damage on muscle fibers. 2003, 76 pages