Çoruh havzası Anuri ve Cenker çaylarında yaşayan alabalık, Salmo trutta Linnaeus 1766, populasyonları üzerine araştırmalar
Studies on brown trout, Salmo trutta 1766, populations living in Anuri and Cenker streams in Çoruh basin
- Tez No: 131538
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. N. MEVLÜT ARAS
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Salmo trutta, yaş, büyüme, üreme, von Bertalanffy, Salmo trutta, age, growth, reproduction, von Bertalanffy
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Kasım 2000-Ekim 2002 tarihleri arasında sürdürülen bu çalışmada Anuri ve Cenker çaylarında yaşayan Salmo trutta Linnaeus, 1766 balığının populasyon biyolojisi incelenmiş ve iki populasyon arasında kıyaslamalar yapılmıştır. Anuri Çayı'nda toplam 956, Cenker Çayı'nda 713 adet balık incelenmiş olup, çatal boy dağılımı Anuri Çayı'nda 4.5-29.9 cm, Cenker Çayı'nda ise 3.7-34.4 cm arasında değişmiştir. Boy-ağırlık ilişkisindeki“b”değerleri Anuri ve Cenker populasyonlarında erkek, dişi ve populasyon geneli için sırasıyla 3.060; 3.011, 3.027; 2.961 ve 3.032; 3.000 olarak tespit edilmiş ve populasyonlarda izometrik büyümenin olduğu belirlenmiştir. Yaş tayini otolitlerden yapılmış ve yaş dağılımı, Anuri Çayı'nda 0-6, Cenker Çayı'nda ise 0-7 arasında değişim göstermiştir. Von Bertalanffy büyüme parametreleri, L«“ K ve to, Anuri ve Cenker populasyonlarında 36.94; 38.41 cm, 0.126; 0.125 ve -1.63; -1.43 yıl”1 olarak tespit edilmiştir. Cinsiyet oranlan (E/D) Anuri populasyonunda 0.94/1, Cenker populasyonunda ise 0.97/1 olarak belirlenmiş olup cinsiyetler arasında önemli bir fark bulunamamıştır. Toplam, doğal ve balıkçılık ölümleri her iki populasyon için Anuri Çayı'nda 0.95, 0.25 ve 0.70 yıl-1, Cenker Çayı'nda ise 0.73, 0.24 ve 0.49 yıl-1 olarak hesaplanmıştır. Sömürülme oranlan ise bu iki populasyon için sırasıyla 0.74 ve 0.67 olarak tespit edilmiş olup, populasyonların her ikisinin de aşın avcılık baskısına maruz kaldıkları belirlenmiştir. Üremenin her iki populasyonda da Eylül-Kasım aylan arasında gerçekleştiği belirlenmiştir. İlk cinsi olgunluk boyu ve yaşı Anuri ve Cenker populasyonlarında erkek ve dişiler için sırasıyla 14.1; 14.0, 17.2; 17.3 cm ve 1.19; 1.19, 3.19; 3.22 yıl olarak hesaplanmıştır. Yumurta verimi Anuri populasyonunda 308±27 (106-669), Cenker populasyonunda ise 392±46 (67-1250) olarak tespit edilmiş, balığın yaşı, boyu ve toplam ağırlık ile artmıştır.
Özet (Çeviri)
The population biology of brown trout, Salmo trutta Linnaeus 1766, sampled from Anuri and Cenker Streams between November 2000 and October 2002 were investigated, and some comparisons were made between populations. Fork length ranged between 4.5 and 29.9 cm among 956 fish in Anuri, and between 3.7 and 34.4 cm among 713 fish in Cenker. The length- weight relationships described for males (a=0.0113; 0.0123, b=3.060; 3.011), for females (a=0.0122; 0.0138, b=3.027; 2.961) and for overall population (a=0.0121; 0.0126, b=3.032; 3.000) in Anuri and Cenker populations respectively and presence of the isometric growth in the populations was determined. Age varied between 0 and 6 in Anuri, and between 0 and 7 in Cenker populations. Von Bertalanffy's Growth Parameters were calculated as Loo=36.94 cm, K=0.126 and to=- 1.63 year for Anuri, and as Loo=38.41 cm, K=0.125 and to=-1.43 year for Cenker population. The overall ratios male to female were 0.94/1 in Anuri, and 0.97/1 in Cenker. Differences between sexes were not significant for both populations. Total, natural and fishing mortality were found to be 0.95; 0.73 year“1, 0.25; 0.24 year”1, and 0.70; 0.49 year"1 in Anuri and Cenker respectively. The exploitation ratio, 0.74 and 0.67 for Anuri and Cenker populations respectively, suggested that both populations were overfished. Reproductive activities occurred between September and November for both populations. First maturity lengths and ages were calculated as 14.1 cm and 1.19 year for males, and 17.2 cm and 3.19 year for females in Anuri, and 14.0 cm and 1.99 year for males and 17.3 cm and 3.22 year for females in Cenker. Fecundity per female was determined as 308±27 (106-669), 392±46 (67-1250) in Anuri and Cenker respectively, and increase with age, length and weight.